Πώς να εμπλακείτε στους καυγάδες των παιδιών ώστε αυτοί να σταματήσουν [ή να μειωθούν αισθητά]

Πώς να εμπλακείτε στους καυγάδες των παιδιών
Πώς να εμπλακείτε στους καυγάδες των παιδιών

Όλα τα αδέρφια τσακώνονται. Πολεμούν για το δίκιο τους, για τον χρόνο της μαμάς, για την ιδιοκτησία ενός παιχνιδιού, για τόσα και τόσα άλλα. Με λίγα λόγια, τα αδέρφια έχουν λόγους να τσακώνονται.

Ο δικός μας ρόλος ως γονείς είναι να τα βοηθήσουμε να μάθουν πώς να χειρίζονται τις διαφορές τους και πώς να τις ξεπερνούν, ένα μάθημα που θα τους χρησιμεύσει σε όλη τη ζωή τους και θα διευκολύνει σημαντικά τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Αισίως, με ένα αδερφάκι μπορούν να εξασκηθούν σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την τόση σημαντική δεξιότητα ζωής… με ένα αδερφάκι και με λίγη πολύτιμη βοήθεια από τους γονείς.

Τί σημαίνει όμως το να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μάθουν να λύνουν τις διαφορές τους με εποικοδομητικό τρόπο; Σημαίνει ότι πρέπει να παίρνουμε μέρος στους καυγάδες τους; Να μπαίνουμε στη μέση και ως ο σοφός και έμπειρος ενήλικος να τους λέμε τί είναι σωστό να γίνει; Όχι, φυσικά και όχι. Αυτό απλώς θα ενίσχυε το αίσθημα της νίκης στον ένα και το αίσθημα της ήττας στον άλλο, εντείνοντας περαιτέρω τον ανταγωνισμό μεταξύ τους. Επίσης, το να δίνουμε εμείς τη λύση δεν μαθαίνει στα παιδιά πως να λύνουν μόνα τους τις διαφορές τους, τα μαθαίνει ότι κάθε φορά που έχουν μία διαφορά θα πρέπει να μπαίνει ένας ενήλικος στη μέση για να τους πει τί να κάνουν.

Επομένως; Θα πρέπει να τα αφήνουμε να λύνουν μόνα τους τις διαφορές τους χωρίς να μπερδευόμαστε στα πόδια τους; Αν και αυτό θα ήταν ένας τρόπος να τα βοηθήσουμε να αναλάβουν μόνα τους το δύσκολο έργο της ειρηνικής μεταξύ τους συνύπαρξης και παρόλο που μπορεί οι καυγάδες να είναι πραγματικά σπανιότεροι και πιο ήπιοι, κινδυνεύουμε να αφήσουμε το πιο ‘αδύναμο’ παιδί στα δόντια του δυνατού, που συνήθως είναι το μεγαλύτερο αδερφάκι. Μπορεί δηλαδή οι συγκρούσεις να είναι πιο σπάνιες, όμως, όχι επειδή τα παιδιά έμαθαν να λύνουν τις διαφορές τους, αλλά επειδή το μικρότερο αδερφάκι έχει αποφασίσει ότι αφού έτσι κι αλλιώς θα χάσει στη διαφωνία, γιατί να μπει καν στον κόπο; Το μεγάλο πάντα νικάει. Ούτε αυτό το θέλουμε λοιπόν.

Αυτό που θέλουμε είναι να μπορέσουν το ένα να δει την οπτική το άλλου, μιας και ο τρόπος που βλέπει τα πράγματα η αντίθετη πλευρά είναι και ο λόγος της διαφωνίας εξαρχής. cccc Ας δούμε πρακτικά το πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ