Πώς να φτιάξετε ένα σκιάχτρο για τον κήπο: 33 ενδιαφέρουσες ιδέες προστασίας και διακόσμησης

Πώς να φτιάξετε ένα σκιάχτρο για τον κήπο

Όσο υπάρχουν κήποι και οπωρώνες, υπάρχουν πουλιά και λαγοί που προσπαθούν να φάνε την σοδειά σας. Και κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι κηπουροί έχουν βρει πρωτότυπους τρόπους για να τρομάξουν τους κλέφτες.

Σήμερα, τα σκιάχτρα χρησιμοποιούνται όχι μόνο ως “φόβητρα”, αλλά και ως διακόσμηση για τον κήπο. Αλλά λειτουργούν πραγματικά;

Κομμάτια κλαδιών ξύλου μεταμορφώνονται σε εκπληκτική DIY διακόσμηση για τον κήπο

Από τα αρχαία ελληνικά ξύλινα γλυπτά που ήταν τοποθετημένα γύρω από τον κήπο, τα σκίαστρα ήταν πάντα γνωστές μορφές σε κήπους, οπωρώνες και αμπελώνες. Και σε ορισμένους πολιτισμούς, τα σκιάχτρα ήταν πραγματικά ζωντανοί άνθρωποι που προσλήφθηκαν για να τρομάξουν τα πουλιά.

Στους σύγχρονους κήπους, βλέπουμε συχνά το τυπικό σκιάχτρο σε σχήμα ανθρώπου, πιθανώς συνοδευόμενο από διάφορα λαστιχένια φίδια, κουκουβάγιες και αλεπούδες. Δεδομένου ότι αυτές οι μορφές του κήπου δεν βλάπτουν πραγματικά τα πουλιά και τα ζώα, είναι δημοφιλείς σε περιοχές όπου η ιδέα είναι να κρατήσουν τα πουλιά μακριά από τη σοδειά ενώ ταυτόχρονα τους επιτρέπουν να τρώνε έντομα και προνύμφες στην υπόλοιπη περιοχή.

Η αλλαγή είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότητα του σκιάχτρου

Λαγοί, αλεπούδες, πουλιά – όλοι όσοι μπορούν να προσελκύσουν τη σοδειά σας είναι προσεκτικοί αλλά εύκολα προσαρμόσιμοι. Θα μείνουν μακριά από οτιδήποτε φαίνεται ύποπτο ή ακατάλληλο, αλλά αν το δουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα το συνηθίσουν και, στο τέλος, θα διαπιστώσετε ότι θα δίνουν σημασία σε κάτι που θα πρέπει να τους τρομάξει.

37 Κορυφαίες ιδέες διακόσμησης από ξύλο για την αυλή και τον κήπο

Ένα κοινό σκιάχτρο που τοποθετείται στον κήπο σας και αφήνεται μόνο του θα είναι πιθανό μόνο αποτελεσματικό για λίγες μέρες. Για να λειτουργήσει, απαιτούνται συνεχείς αλλαγές. Μπορείτε να το κάνετε έτσι:

  • Περιστασιακά μετακινήστε το σκιάχτρο σε διαφορετική τοποθεσία στον κήπο.
  • Συνδέστε ανακλαστικά ή θορυβώδη αξεσουάρ στο σκιάχτρο.
  • Αλλάξτε την ενδυμασία του σκιάχτρου από καιρό σε καιρό.

Πώς να φτιάξετε ένα σκιάχτρο
Μπορείτε να φτιάξετε ένα απλό σκιάχτρο σε σχήμα ανθρώπου από τα απορρίμματα ρούχων που πιθανότατα βρίσκονται στο σπίτι σας.

  • Βάση ή πλαίσιο: Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη είναι ένα ξύλινο T ή ένας σταυρός κολλημένος στο έδαφος. Απλώς δέστε ή στρίψτε δύο κομμάτια ξύλου, σωλήνες ή ευθεία κλαδιά μεγάλων φυτών. Κάντε το κατακόρυφο τμήμα να έχει το ίδιο ύψος με εσάς, και το οριζόντιο τμήμα σε επίπεδο ώμου τουλάχιστον το ίδιο μήκος με τα μανίκια του πουκάμισου που θα φορέσει το σκιάχτρο.
  • Ρούχα: Βάλτε το πλαίσιο στα παλιά ρούχα που έχετε. Χρησιμοποιήστε ζεστή κόλλα, καρφίτσες ή απλά μια βελόνα για να συγκρατήσετε τα ρούχα. Τα καρό πουκάμισα και ολόσωμες φόρμες είναι δημοφιλείς επιλογές, αλλά να είστε δημιουργικοί, εάν θέλετε ένα σκιάχτρο να φωτίσει και να διακοσμήσει τον κήπο σας. Προσθέστε γάντια, παπούτσια, μπαντάνα, καπέλο ή οτιδήποτε άλλο. Τα χαλαρά ρούχα ή κασκόλ θα προσθέσουν κίνηση και θα τρομάξουν μικρά πουλιά.
  • Γέμισμα: Δεν είναι απαραίτητο να γεμίσετε το σκιάχτρο, αλλά εάν είναι απαραίτητος ο όγκος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλιά κουρέλια, άχυρο, φύλλα ή ακόμα και εφημερίδες.
  • Αξεσουάρ: προσθέστε παλιά CD ή ταινίες από αλουμινόχαρτο, καθρέφτες μπορούν να δεθούν σε ένα σκιάχτρο έτσι ώστε να λάμπουν στον ήλιο. Οι μελωδοί του ανέμου, τα κουδούνια, τα κουτάλια χτυπούν και στρίβουν τέλεια στον αέρα. Μπορούν επίσης να προστεθούν και να αφαιρεθούν καροτσάκια, ποδήλατα, εργαλεία κηπουρικής, μπάλες σανού και άλλα αξεσουάρ.

Ιδέες διακόσμησης κήπου που δημιουργούν μια διασκεδαστική ατμόσφαιρα στον κήπο

Στις παρακάτω εικόνες έχουμε υπέροχες ιδέες που εμείς φυσικά τις παρουσιάζουμε μόνο για το διακοσμητικό κομμάτι.