Πώς να φυτέψετε και να καλλιεργήσετε ένα καρύδι

Πώς να μεγαλώσετε καρυδιά από σπόρο (καρύδι)
Καρυδιά από σπόρο (καρύδι)

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αναζητήσουμε φρέσκα νωπά καρύδια. Αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο από ό, τι ακούγεται, επειδή σχεδόν όλοι οι ολόκληροι καρποί που βρίσκουμε στην αγορά είναι επεξεργασμένοι, κι έτσι σίγουρα δεν θα βλαστήσουν. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βρούμε καρύδια που δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία.

Πρέπει να είναι ακατέργαστα, ωμά, άψητα και μην έχουν υποστεί καμία θερμική επεξεργασία. Είναι καλύτερα να βρούμε προσφάτως συγκομισθέντα καρύδια με το κέλυφός τους. (μπορούμε να αφαιρέσουμε προσεκτικά – φορώντας γάντια – τον εξωτερικό πράσινο φλοιό, αλλά θα πρέπει να  διατηρήσουμε το καφέ σκληρό κέλυφος).

Αφού έχουμε βρει τα κατάλληλα καρύδια κατά το φθινόπωρο, θα πρέπει να επιλέξουμε τουλάχιστον 10-15 από αυτά. Αν όλα γίνουν σωστά, μόνο το 50% ή και λιγότερο θα βλαστήσει, και μόνο ένα μέρος από αυτά θα τα καταφέρει να γίνει μικρό φυτό και στη συνέχεια νεαρό δέντρο.

Αρχικά, μουλιάζουμε ολόκληρα τα καρύδια σε νερό για 24-48 ώρες. Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε μέσα σε μια πλαστική σακούλα γεμάτη με υγρή άμμο και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 12-15 εβδομάδες. Εναλλακτικά, οι σπόροι μας θα μπορούσαν να σπαρθούν κατά το φθινόπωρο και να διαχειμάσουν φυσικά στον αγρό, αλλά σε αυτήν την περίπτωση δεν προστατεύονται από τους σκίουρους και από άλλους εχθρούς.

Περίπου 12-15 εβδομάδες αργότερα, ορισμένοι σπόροι θα έχουν βλαστήσει κατά πάσα πιθανότητα. Φυτεύουμε απευθείας στον αγρό (σε περιοχές με ήπιους χειμώνες) ή σε ατομικές γλάστρες που περιέχουν ειδικό μίγμα εδάφους (έδαφος με ποταμίσια άμμο ,λίπασμα κλπ.). Είναι ορθό να φυτεύουμε τους σπόρους επιφανειακά, σε βάθος 3 cm και να καλύπτουμε ελαφρώς με χώμα.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε τις γλάστρες σε θερμοκρασία δωματίου, κοντά σε ένα μεγάλο παράθυρο, έτσι ώστε τα φυτά να έχουν πρόσβαση σε άφθονο ηλιακό φως. Το πιο σημαντικό από τώρα και στο εξής είναι να διατηρήσουμε το έδαφος στις γλάστρες νωπό, αλλά όχι βρεγμένο. Όταν τα φυτά φτάσουν σε ύψος 15 cm κατά την άνοιξη, μπορούμε να τα μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή απευθείας στο χωράφι, υπό την προϋπόθεση ότι έχει περάσει ο τελευταίος παγετός.