Πώς να φυτέψετε καρυδιά από σπόρο (καρύδι)

Πώς να φυτέψετε καρυδιά
Πώς να μεγαλώσετε καρυδιά από σπόρο (καρύδι)

Όπως συμβαίνει σε πολλά οπωροφόρα δέντρα (εσπεριδοειδή, μήλα, ακρόδρυα κλπ.) μια καρυδιά που φυτεύτηκε από σπόρο δεν θα παράξει καρπούς για τα πρώτα 7-10 χρόνια της ζωής της. Εάν ο σκοπός σας είναι η συγκομιδή καρυδιών για βρώση κάθε χρόνο, ο ταχύτερος και ευκολότερος τρόπος είναι να φυτέψετε ένα έτοιμο εμβολιασμένο νεαρό δέντρο . Αλλά σε περίπτωση που θέλετε να αισθανθείτε τη χαρά του να μεγαλώσετε το δικό σας δέντρο από σπόρο, ας ξεκινήσουμε

Πρέπει να κάνουμε είναι να αναζητήσουμε φρέσκα νωπά καρύδια. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βρούμε καρύδια που δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία. Πρέπει να είναι ακατέργαστα, ωμά. Είναι καλύτερα να βρούμε προσφάτως συγκομισθέντα καρύδια με το κέλυφός τους. (μπορούμε να αφαιρέσουμε προσεκτικά – φορώντας γάντια – τον εξωτερικό πράσινο φλοιό, αλλά θα πρέπει να  διατηρήσουμε το καφέ σκληρό κέλυφος).

Αφού έχουμε βρει τα κατάλληλα καρύδια κατά το φθινόπωρο, θα πρέπει να επιλέξουμε τουλάχιστον 10-15 από αυτά. Αν όλα γίνουν σωστά, μόνο το 50% ή  και λιγότερο θα βλαστήσει, και μόνο ένα μέρος από αυτά θα τα καταφέρει να γίνει μικρό φυτό και στη συνέχεια νεαρό δέντρο. 

Αρχικά, μουλιάζουμε ολόκληρα τα καρύδια σε νερό για 48-72 ώρες. Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε μέσα σε μια πλαστική σακούλα γεμάτη με υγρή άμμο ή τα τυλίγουμε σε υγρές χαρτοπετσέτες και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 3 – 5 εβδομάδες. Εναλλακτικά, οι σπόροι μας θα μπορούσαν να σπαρθούν κατά το φθινόπωρο και να διαχειμάσουν φυσικά στον αγρό, αλλά σε αυτήν την περίπτωση δεν προστατεύονται από τους σκίουρους και από άλλους εχθρούς.

Περίπου 3-5 εβδομάδες αργότερα, ορισμένοι σπόροι θα έχουν βλαστήσει . Φυτεύουμε απευθείας στον αγρό ή σε ατομικές γλάστρες ( προτείνουμε) που περιέχουν ειδικό μίγμα εδάφους (έδαφος με ποταμίσια άμμο ,λίπασμα κλπ.). Είναι ορθό να φυτεύουμε τους σπόρους επιφανειακά, σε βάθος 3 cm και να καλύπτουμε ελαφρώς με χώμα.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε τις γλάστρες σε θερμοκρασία δωματίου, κοντά σε ένα μεγάλο παράθυρο, έτσι ώστε τα φυτά να έχουν πρόσβαση σε άφθονο ηλιακό φως. Το πιο σημαντικό από τώρα και στο εξής είναι να διατηρήσουμε το έδαφος στις γλάστρες νωπό, αλλά όχι βρεγμένο. Όταν τα φυτά φτάσουν σε ύψος 15 cm κατά την άνοιξη, μπορούμε να τα μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή απευθείας στο χωράφι, υπό την προϋπόθεση ότι έχει περάσει ο τελευταίος παγετός.