Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε – Οι ειδικοί εξηγούν.
Οταν στην ερωτική σχέση υπάρχει ένταση ή συγκρούσεις, έχουμε έναν ολόκληρο κόσμο με παραδείγματα και συμβουλές στην διάθεσή μας, όπως για παράδειγμα ρομαντικές ταινίες, ποιήματα, σπαραχτικά μυθιστορήματα, στήλες σε περιοδικά και εφημερίδες με συμβουλές και εκατομμύρια τραγούδια με θέμα την αγάπη. Ομως όταν πρόκειται για ρήξη στην φιλία, κυρίως μεταξύ των γυναικών, είμαστε εκτεθειμένοι σε τηλεοπτικά ριάλιτι όπως το “Real Housewives” ή τηλεοπτικές σειρές βασισμένες στην φιλία.
Είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την σύγκρουση με τους φίλους μας αυτό το διάστημα στην ζωή μας όταν δεν έχουμε κάποιον οδηγό, παρόμοιο με αυτόν που υπάρχει για τις ρομαντικές σχέσεις. Η ποπ κουλτούρα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνήθως δραματοποιούν τις γυναικείες φιλίες και μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα όταν παρακολουθούμε γνώριμες – σε εμας – καταστάσεις, αλλά ποτέ στους άλλους. Οι φιλικές σχέσεις, όπως και οι ερωτικές, μπορεί να είναι εξίσου πολύπλοκες.
Πώς όμως θα αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους τα εμπόδια, παρακάτω παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές από ειδικούς, οι οποίοι εξηγούν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν μαλώνουμε με έναν φίλο.
Τι πρέπει να κάνουμε
- Να επιλέξουμε την κατάλληλη στιγμή για να επικοινωνήσουμε. «Αν υπάρχει κάτι που σκεφτόμαστε περισσότερο από τρεις φορές την ημέρα, τότε καλό είναι να το εξερευνήσουμε. Διαφορετικά, θα χειροτερεύσει και θα οδηγήσει σε παθητικές συμπεριφορές στην σχέση», η Δρα Τζέιμι Ζούκερμαν.
- Να γνωρίζουμε τον καλύτερο τρόπο για να συμμετάσχουμε στην συζήτηση. Είναι σημαντικό να δούμε τι προτιμά ο φίλος μας: προφορικά, γραπτά ή από κοντά. «Ας κρατήσουμε τον τόνο και την γλώσσα ουδέτερα. Ας αποφύγουμε τα κεφαλαία και τα πολλά σημεία στίξεως. Ας είμαστε υπομονετικοί και ας περιμένουμε για απαντήσεις πριν στείλουμε άλλο μήνυμα. Ας είμαστε συνεπείς και ας απαντήσουμε σε ένα σωστό χρονικό πλαίσιο».
- Να σχεδιάσουμε τι πρέπει να πούμε. «Ας γράψουμε τα παράπονά μας και ας αφιερώσουμε χρόνο ώστε να διατυπώσουμε αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε.
- Να υποστηρίξουμε τα συναισθήματά μας, όμως να έχουμε το μυαλό μας ανοιχτό. Στην τελική και οι δυο προσπαθούμε να ανταλλάξουμε και να επικοινωνήσουμε τις απόψεις μας ώστε να έρθουμε σε μια συμφωνία. Υπάρχουν όμως πράγματα που δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Ας θυμίζουμε στον εαυτό μας τον στόχο της συζήτησης και το αρχικό κίνητρο και ας χρησιμοποιήσουμε αυτά για να είμαστε όσο πιο αντικειμενικοί μπορούμε.
Τι δεν πρέπει να κάνουμε
- Να ετοιμαζόμαστε για μάχη. Ας προσεγγίσουμε τον φίλο με τον στόχο στο μυαλό μας. Αν ο στόχος είναι κρατήσουμε αυτόν τον φίλο στην ζωή μας, τότε αξίζει να διασώσουμε την φιλία μέσω της υγειούς επικοινωνίας.
- Να κάνουμε επίθεση στον χαρακτήρα τους ή σχόλια που θα κατηγορούν. Παρόλο που η κατάσταση μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή, είναι σημαντικό να μην εισέλθουμε σε αυτήν με προσβολές και μια λίστα με τρόπους που μας έχουν επηρεάσει.
- Να χάσουμε την ψυχραιμία. Οσον αφορά τα δικά μας έντονα συναισθήματα, η Δρα Ζούκερμαν συμβουλεύει να τα αναγνωρίσουμε, να τα σκεφτούμε και να μην ενεργήσουμε εν βρασμώ για να τα ξεφορτωθούμε. Δεν πρέπει να αισθανόμαστε παγιδευμένοι στην συζήτηση ή να διστάζουμε να αφιερώνουμε τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε έναν υγιή και ορθολογικό διάλογο.
Πηγή: The Everygirl