Πρέπει να σταματήσετε τα αυτόματα updates και υπάρχει λόγος

Αν περιμένουμε να γίνουν αυτόματα τα updates, ίσως βάλουμε τη συσκευή – και τον εαυτό μας – σε κίνδυνο
Όλοι μας έχουμε προβλήματα και, σε έναν ιδανικό κόσμο, το κινητό μας θα τα έλυνε, δε θα δημιουργούσε περισσότερα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι έχουμε επιλέξει να γίνονται αυτόματα τα updates στη συσκευή μας: γλιτώνουμε χρόνο κι έχουμε ένα λιγότερο πράγμα στο μυαλό μας.

Όσοι έχουμε iPhone, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Κι αυτό γιατί πολλές φορές, παρότι έχουμε ενεργοποιήσει την «αυτόματη ενημέρωσή» τους, περνούν μέρες – ακόμα κι εβδομάδες – μέχρι να γίνει τελικά το update του λειτουργικού τους συστήματος. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πώς να κλειδώσετε το iPhone με μία εφαρμογή

Πώς να κλειδώσετε το iPhone με μία εφαρμογή
Όπως αναφέρει το Forbes, η Apple δίνει τα updates «πρώτα στους χρήστες που τα αναζητούν στις Ρυθμίσεις, και 1-4 εβδομάδες αργότερα, όταν θα έχουν πια feedback για το πόσο αποτελεσματική είναι η ενημέρωση, την παρέχουν στις συσκευές που έχουν ενεργοποιήσει το auto-update».

Αυτό σημαίνει πως η Apple περιμένει να δει αν οι πρώτοι χρήστες θα εντοπίσουν τα διάφορα bugs, κι έπειτα προωθούν την τελευταία έκδοση του iOS σε όλους τους υπόλοιπους. Υπάρχει όμως κι ένας ακόμη λόγος, ίσως πιο προφανής: Τα updates δε γίνονται αμέσως σε όλους, για να μην υπερφορτωθούν οι servers της εταιρείας.

Τι μπορούμε να κάνουμε, αν θέλουμε την τελευταία έκδοση του iOS στη συσκευή μας χωρίς να περιμένουμε
Οι ειδικοί συμφωνούν στο εξής: Τα updates πρέπει να γίνονται αμέσως μόλις κυκλοφορήσει η νέα έκδοση. Η προσέγγιση της Apple, ενώ είναι ωφέλιμη για την εταιρεία, μπορεί να μας παραπλανήσει και να μας δώσει εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας, διότι οι hackers ήδη γνωρίζουν τις «τρύπες» της ήδη υπάρχουσας έκδοσης και ξέρουν πού να στοχεύσουν, ενώ εμείς μένουμε ήσυχοι πως όλα είναι καλά.

Ο σύμβουλος κυβερνοασφαλείας Jake Moore, ο οποίος εργάζεται στην ESET εξηγεί πως «όταν δε γίνεται άμεσα η αυτόματη ενημέρωση, το iPhone μπορεί να βρεθεί εκτεθειμένο για αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα, βάζοντας τον χρήστη του σε κίνδυνο. Πρέπει λοιπόν να ελέγχουμε πάντα για νέα updates, ώστε να τα κατεβάζουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Θα έπρεπε να στέλνει ειδοποιήσεις η Apple κάθε φορά που κυκλοφορεί update για να το κατεβάζουμε; Σίγουρα. Μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο, ας κοιτάζουμε τις Ρυθμίσεις μας μία φορά την εβδομάδα, σε περίπτωση που βγει κάτι νέο και πρέπει να το κατεβάσουμε.