10 κοινά παράσιτα οπωροφόρων δέντρων και πώς να τα καταπολεμήσετε

10 κοινά παράσιτα οπωροφόρων δέντρων και πώς να τα καταπολεμήσετε
10 κοινά παράσιτα οπωροφόρων δέντρων και πώς να τα καταπολεμήσετε

Όλοι σκέφτονται τα παράσιτα του κήπου και τα έντομα που μολύνουν τα φυτά των λαχανικών σας, αλλά τα παράσιτα των οπωροφόρων δέντρων είναι εξίσου καταστροφικά και λεηλατούν όλα αυτά τα εγχώρια φρούτα που αγαπάτε τόσο πολύ. Το χειρότερο από όλα, είναι συχνά πιο δύσκολο να ξεφορτωθούν επειδή θάβονται στο φλοιό – τόσο απογοητευτικό! 

Η αντιμετώπιση οποιουδήποτε παρασίτου είναι ενοχλητική, αλλά τα οπωροφόρα δέντρα είναι μια επένδυση. Είτε έχετε έναν μικρό οικιακό οπωρώνα είτε έχετε έναν οπωρώνα πλήρους κλίμακας, τα παράσιτα των οπωροφόρων δέντρων εξαντλούν τη σοδειά σας και σε ορισμένες περιπτώσεις καταστρέφουν εντελώς τα δέντρα. 

Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά είδη οπωροφόρων δέντρων – είναι αδύνατο να τα γνωρίζουμε ή να τα καλύψουμε όλα – αλλά μερικά είναι πιο κοινά από άλλα. Αν λοιπόν σκοπεύετε να καλλιεργήσετε οπωροφόρα δέντρα, μάθετε τα πιθανά παράσιτα σας! 

10 ΚΟΙΝΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ 

1. ΑΦΙΔΕΣ – ΕΙΔΗ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ 

Οι αφίδες είναι από τα πιο κοινά παράσιτα των οπωροφόρων δέντρων και των παρασίτων του κήπου. φαίνεται να μολύνουν όλα τα φυτά χωρίς διακρίσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε αυτά τα παράσιτα εάν βρουν τα οπωροφόρα δέντρα σας. 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αφίδων και επηρεάζουν τα οπωροφόρα δέντρα σας με διαφορετικούς τρόπους. Ανεξάρτητα από το είδος που έχετε στον κήπο σας, οι αφίδες γεννούν αυγά το χειμώνα, αλλά η θέση στο δέντρο σας διαφέρει. Το πρόβλημα είναι ότι οι αφίδες είναι αρκετά μικρές, επομένως είναι δύσκολο να εντοπιστούν εκτός εάν έχετε μεγάλη προσβολή.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αφίδες δεν είναι τεράστιο πρόβλημα εκτός και αν έχετε μεγάλη προσβολή. Τα σημάδια ενός προβλήματος αφίδων περιλαμβάνουν:

  • Κατσαρά φύλλα 
  • Μελίτωμα – ζαχαρώδης, κολλώδης ουσία που αφήνουν οι αφίδες ως απόβλητο 
  • Μειωμένη υγεία δέντρων
  • Παραμορφωμένος, αποκομμένος καρπός 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις αφίδες οπωροφόρων δέντρων είναι το ίδιο πρόβλημα με τα φυτά λαχανικών. Οι αφίδες τρέφονται με το χυμό των φύλλων του οπωροφόρου δέντρου, αφήνοντας πίσω τους μελίτωμα. Το μελίτωμα προσελκύει τα μυρμήγκια και την αιθάλη, τα οποία είναι άλλα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε. 

Ο έλεγχος των αφίδων στα οπωροφόρα δέντρα είναι παρόμοιος με τα κρεβάτια του κήπου σας. Ψεκάστε τα από τις κάτω πλευρές των φύλλων με δυνατό πίδακα νερού. Μπορείτε επίσης να απελευθερώσετε ωφέλιμα έντομα που τρέφονται με αφίδες, όπως πασχαλίτσες και κορδόνια. 

Εάν έχετε μια δυσάρεστη προσβολή, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε εντομοκτόνα σαπούνια ή κηπευτικό λάδι, όπως λάδι neem, για να απαλλαγείτε από αυτά. 

2. ΜΗΛΟ ΜΑΓΚΟΤ 

Τα σκουλήκια της μηλιάς μπορεί να είναι μικρά έντομα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στη μηλιά σας – και σε άλλα – οπωροφόρα δέντρα. Αυτά τα καταστροφικά έντομα επιτίθενται επίσης στα οπωροφόρα δέντρα δαμάσκηνων, βερίκοκων, αχλαδιών και κερασιών στον κήπο της αυλής σας. Προκαλούν μικροσκοπικά τσιμπήματα ή περιοχές με κουκούτσι στην επιφάνεια των καρπών, μαζί με καφέ ίχνη σε όλη τη σάρκα.

Ακαθάριστο! 

Τα σκουλήκια της Apple είναι μικρά έντομα με διαφανή φτερά και οι προνύμφες τους είναι λευκές, κωνικές σκουλήκια που τους αρέσει να περνούν σήραγγες μέσα από τη σάρκα του καρπού. Ένα από τα προβλήματα με αυτά τα παράσιτα είναι ότι ξεχειμωνιάζουν στο έδαφος, βγαίνοντας την άνοιξη για να προκαλέσουν όλεθρο στον κήπο σας. 

Εδώ είναι μερικά σημάδια μόλυνσης από σκουλήκι μήλου. 

  • Φρούτα χωρίς κουκούτσι και δύσμορφα 
  • Τρύπες στους καρπούς
  • Αποχρωματισμένος και διασπασμένος πολτός 
  • Προνύμφες σήραγγας 

Ο έλεγχος των σκουληκιών μήλου είναι απαραίτητος εκτός αν θέλετε να χάσετε όλα τα φρούτα σας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μαζέψετε τυχόν πεσμένους καρπούς και να σκεφτείτε να στήσετε παγίδες στο θόλο των δέντρων σας για να πιάσετε τα ενήλικα που γεννούν αυγά. 

Εξετάστε το ενδεχόμενο απελευθέρωσης ωφέλιμων νηματωδών στον κήπο σας. Τους αρέσει να κυνηγούν και να τρώνε το στάδιο της νύμφης των σκουληκιών μήλου. Η τελευταία μέθοδος καταπολέμησης είναι η χρήση βοτανικών εντομοκτόνων ταχείας δράσης, αλλά πολλά εντομοκτόνα σκοτώνουν τα καλά έντομα που θέλετε να έχετε, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε αυτή την επιλογή με φειδώ. 

3. CODLING MOTH 

Οι σκώροι του μπακαλιάρου αγαπούν περισσότερο τις μηλιές και τις αχλαδιές, αλλά συχνά επιτίθενται σε άλλες ποικιλίες. Γεννούν αυγά στους καρπούς των δέντρων, ανοίγοντας τούνελ στο εσωτερικό τους και τρέφονται με τους σπόρους. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι χάνετε σχεδόν εντελώς τη συγκομιδή σας εάν έχετε προσβολή από σκώρους. h

Αυτά τα παράσιτα είναι πιο κοινά στη νοτιοανατολική και κεντρική Μινεσότα, αλλά θα βρουν άλλες περιοχές για να μολύνουν οπωρώνες στην πίσω αυλή. Το να κρατάτε τα δέντρα και τον οπωρώνα σας χωρίς σκουπίδια είναι ένας τρόπος για να κρατήσετε τους σκώρους από τον οπωρώνα σας. 

Αυτά τα παράσιτα είναι μεσαίου μεγέθους και ανοιχτό καφέ. Τα αρσενικά έχουν μια λωρίδα από λαμπερά χάλκινα λέπια που τα καθιστούν εύκολο να τα αναγνωρίσουν. 

Τα συμπτώματα μιας προσβολής από σκώρους κολπίσκου περιλαμβάνουν:

  • Ορατές οπές εισόδου και εξόδου
  • Σήραγγα στη σάρκα του καρπού 
  • Καρπός που πέφτει πρόωρα από το δέντρο 

Είναι δυνατό να απαλλαγείτε από αυτά τα παράσιτα των οπωροφόρων δέντρων! 

Το πρώτο βήμα είναι η αφαίρεση των πεσμένων μήλων γιατί δίνει στους ενήλικες θέσεις για να γεννήσουν τα αυγά τους. Μετά από αυτό, ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από αυτά τα παράσιτα είναι να χρησιμοποιήσετε παγίδες χρησιμοποιώντας παγίδες από κερωμένο χαρτί κρεμασμένες σε δέντρα. Τα φυτοφάρμακα είναι μια επιλογή. αναζητήστε χημικές ουσίες που περιλαμβάνουν σπινοσίνη, καρβαρύλιο και μαλαθείο. 

4. GREATER PEACHTREE BORER 

Παρά την ονομασία «μεγαλύτερος τρυπητής ροδακινιάς», αυτά τα παράσιτα προσβάλλουν περισσότερα από ροδακινιές. Προσβάλλουν επίσης τα νεκταρίνια, τις βερικοκιές, τις δαμασκηνιές και τις κερασιές. Οι μεγαλόψυχοι ροδακινιάς είναι μικροσκοπικοί σκώροι με καθαρά φτερά που γεννούν αυγά στη βάση των κορμών των οπωροφόρων δέντρων. 

Μόλις γεννηθούν τα αυγά, οι προνύμφες εκκολάπτονται και τρυπούνται στους κορμούς των δέντρων. Τα νεαρά δέντρα ή τα δέντρα με ζημιές και άγχος δεν θα μπορούν ήδη να επιβιώσουν από αυτό. Τα ηλικιωμένα δέντρα θα εμφανίσουν γρήγορα σημάδια και συμπτώματα μεγαλύτερης προσβολής από ροδακινιές, όπως:

  • Χαλαρός, νεκρός φλοιός
  • Τρύπες στη γραμμή του εδάφους 
  • Χυμός που στάζει με φρέσκο ​​- μικρά περιττώματα εντόμων που μοιάζουν με σφαιρίδια 
  • Κίτρινα και μαραμένα φύλλα. 

Εάν έχετε νεαρά οπωροφόρα δέντρα, ο πρώτος σας στόχος είναι να τα προστατέψετε από τους τρύπες των ροδακινιών. Οι μικροί οπωρώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν προληπτικούς ψεκασμούς κορμού ως πρωταρχικό έλεγχο και να εργάζονται πάντα για να διατηρούν τα δέντρα σας σε καλή υγεία. 

Λίγα εντομοκτόνα αναφέρονται για να βοηθήσουν αυτά τα παράσιτα, αλλά μπορείτε να εισάγετε ένα σύρμα στις τρύπες εισόδου για να σκοτώσετε τις προνύμφες μέσα στους κορμούς. Η καλύτερη εποχή για να τα σκοτώσετε είναι στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο. Κρατάτε πάντα τη βλάστηση μακριά από τη βάση των οπωροφόρων δέντρων σας! 

5. ΙΑΠΩΝΙΚΑ ΣΚΑΘΑΡΙΑ 

Είναι εύκολο να εντοπίσετε ιαπωνικά σκαθάρια στα οπωροφόρα δέντρα σας και αυτά τα παράσιτα είναι γνωστά ως εξαιρετικά καταστροφικά. Τρώνε οτιδήποτε στο πέρασμά του.

Τα ιαπωνικά σκαθάρια έχουν μήκος περίπου ½, σε σχήμα οβάλ, μεταλλικό πράσινο με μπρούτζινα φτερά. είναι εύκολο να αναγνωριστούν. Τα ενήλικα σκαθάρια γεννούν αυγά στο χώμα καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης και σύντομα οι προνύμφες –λευκές ράβδοι– τρέφονται με τις ρίζες των φυτών. Μόλις ενηλικιωθούν, τα σκαθάρια τρέφονται με τον μαλακό ιστό των φύλλων, με αποτέλεσμα τα φύλλα να σκελετώνονται. 

Ο εντοπισμός των ενηλίκων δεν είναι δύσκολος, αλλά μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχει πρόβλημα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους με τη μορφή σκουπιδιών. Εδώ είναι μερικά σημάδια προσβολής από ιαπωνικό σκαθάρι. 

  • Σκελετοποιημένα φύλλα 
  • Καφέ μπαλώματα στο γκαζόν σας 
  • Αδύναμα ριζικά συστήματα 

Το να απαλλαγείτε από τα ιαπωνικά σκαθάρια δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε. Ξεκινήστε διαλέγοντας με το χέρι όλα τα σκαθάρια που βλέπετε και ρίχνοντάς τα σε έναν καυτό, κουβά με σαπουνόνερο. Μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικό. 

Μετά από αυτό, ψεκάστε τα δέντρα σας με λάδι neem. Μόλις τα ενήλικα σκαθάρια καταπιούν λάδι neem, οι προνύμφες πεθαίνουν. Μερικές φορές, χρειάζονται εντομοκτόνα, αλλά ορισμένοι οπωροκόμοι στο σπίτι προτιμούν ένα σπιτικό εντομοκτόνο που παρασκευάζεται με σαπούνι πιάτων, φυτικό λάδι και οινόπνευμα εντριβής. 

Τα φυλλοβόλα είναι από τα χειρότερα παράσιτα για τις μηλιές και αναπαράγονται γρήγορα. Κάθε χρόνο, δύο γενιές εμφανίζονται στα δέντρα σας. Αυτά είναι παράσιτα που ρουφούν τα φύλλα και τρέφονται με τα φύλλα της μηλιάς σας, προκαλώντας λευκά τσιμπήματα στα φύλλα. Εάν έχετε βαριά προσβολή, μπορείτε να μειώσετε το μέγεθος του καρπού και το δέντρο είναι συνολικά πιο αδύναμο. 

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να διαπιστώσετε εάν έχετε προσβολή από φυλλοβόλα. 

  • Λευκό ραβδί στα φύλλα 
  • Μικρότερα φρούτα 
  • Μαύρες κηλίδες στους καρπούς 
  • Σταγονίδια μελιτώματος 

Τα τελευταία χρόνια, τα φυλλοβόλα έχουν γίνει ανθεκτικά στα εντομοκτόνα που περιέχουν οργανοφωσφορικά. Είναι δυνατό να τα αντιμετωπίσετε ακόμα, αλλά φροντίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες. Θα χρειαστεί να εφαρμόσετε πολλές εφαρμογές θεραπείας για να κατακτήσετε τον πληθυσμό. 

7. LEAFROLLERS 

Τα Leafrollers είναι οι προνύμφες των σκόρων και τρέφονται με τα οπωροφόρα δέντρα μας. Τυλίγουν φύλλα με το μετάξι τους και κρύβονται μέσα ενώ τρέφονται. Αυτό κρύβει τα έντομα από τα αρπακτικά, αλλά βλάπτει επίσης το δέντρο.

Εδώ είναι πώς να εντοπίσετε μια προσβολή από φύλλα. 

  • Τραγική εμφάνιση φύλλων 
  • Κυλημένα φύλλα 
  • Φύλλωση των φυτών κάτω από το δέντρο 
  • Πρόωρη πτώση των καρπών 
  • Παραμορφωμένα φρούτα 

 Εάν καταλήξετε με μερικά φυλλαράκια στα οπωροφόρα δέντρα σας, μπορείτε να απελευθερώσετε μερικά ωφέλιμα έντομα, όπως μύγες ταχινιδών και παρασιτικές σφήκες, που θα φάνε τα παράσιτα που δεν θέλετε. Τα κορδόνια είναι επίσης ένα μεγάλο αρπακτικό! 

Σπάνια απαιτείται χημικός έλεγχος για προσβολή από φυλλαράκια, αλλά εάν συμβεί αυτό, εφαρμόστε τον όπου υπάρχουν ενδείξεις πληθυσμού φυλλοειδών. Ένας από τους καλύτερους ψεκασμούς για χρήση σε πληθυσμό φυλλαρικών είναι ο Bacillus thuringiensis, ο οποίος είναι αποτελεσματικός ενάντια στα στάδια των προνυμφών. 

8. ORIENTAL FRUIT MOTH 

Ο σκόρος των ανατολίτικων φρούτων προέρχεται από την Κίνα και εισήχθη πριν από έναν αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά τα παράσιτα προτιμούν τις ροδακινιές και τα νεκταρίνια, αλλά προσβάλλουν επίσης κυδωνιές, βερικοκιές, δαμασκηνιές, κερασιές και αχλαδιές. Επιπλέον, αυτά τα παράσιτα μπορεί να επιτεθούν σε μηλιές σε ορισμένες περιοχές, ειδικά στις ανατολικές πολιτείες. 

Οι σκώροι των ανατολίτικων φρούτων ξεχειμωνιάζουν ως πλήρως αναπτυγμένη προνύμφη σε μεταξωτό πλέγμα και ανθίζουν την άνοιξη. Τα ενήλικα γεννούν αυγά στο φύλλωμα και κάθε θηλυκό παράγει περίπου 200 αυγά. Έτσι, σε μια εποχή, περιμένετε δύο έως τρεις γενιές να περάσουν από τα οπωροφόρα δέντρα σας, εάν δεν ελέγχετε τον πληθυσμό των σκώρων της ανατολής. 

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια μιας προσβολής. εδώ είναι αυτό που πρέπει να ψάξετε.

  • Η άκρη των βλαστών που πεθαίνουν 
  • Παραμορφωμένα φρούτα 
  • Σήραγγες στο κέντρο του καρπού 
  • Μαραμένα κλαδιά 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να πιάσετε τον σκόρο ανατολίτικων φρούτων. Οι παγίδες φερομόνης λειτουργούν για τον έλεγχο των ενήλικων σκόρων. λειτουργούν καλύτερα όταν τοποθετούνται στον οπωρώνα σας πριν ανθίσουν τα δέντρα. Μπορείτε επίσης να απελευθερώσετε braconid σφήκες, οι οποίες είναι θηρευτές σκώρων με φύλλα και ανατολίτικα φρούτα. 

9. ΤΡΥΠΗΤΗΣ ΚΛΑΔΙΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ

Εδώ είναι ένα άλλο κοινό παράσιτο οπωροφόρων δέντρων που καταλαμβάνει τις ροδακινιές, μαζί με τα νεκταρίνια, τις βερικοκιές και τις δαμασκηνιές. Αυτά τα απογοητευτικά μικρά παράσιτα αρέσκονται να μπαίνουν σε σήραγγα στους βλαστούς των δέντρων που εκκολάπτουν και να τρώνε τον καρπό αργότερα μέσα στην εποχή.

Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι όταν αυτά τα παράσιτα είναι τα πιο δραστήρια και κάθε χρόνο οδηγεί σε πολλές γενιές. Έτσι, αν έχετε μεγάλο πληθυσμό νωρίς την άνοιξη, μπορεί να καταλήξετε με ουσιαστική ζημιά! 

Μερικές φορές, είναι δύσκολο να εντοπίσετε αυτά τα μικρά παράσιτα μέχρι να προκαλέσουν κάποια πραγματικά προβλήματα. Ακολουθούν μερικά κλασικά σημάδια προσβολής από κλαδιά ροδάκινου:

  • Μαραμένα κλαδιά
  • Διαρροή ούλων από τα ανοίγματα της σήραγγας
  • Frass στην αρχή των τούνελ 

Εάν καταλάβετε ότι έχετε πρόβλημα με το τρυπάνι των κλαδιών ροδάκινου, το πρώτο πράγμα που μπορείτε να προσπαθήσετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε ένα δέλεαρ φερομόνης για να παγιδεύσετε τους ενήλικες. Η καλύτερη εποχή για να τα τοποθετήσετε είναι νωρίς την άνοιξη, όταν τα παράσιτα μόλις ενεργοποιούνται στον οπωρώνα σας. 

Εάν αυτό δεν λειτουργεί, έχετε άλλες επιλογές. Το κλάδεμα των βλαστών βοηθά να αποτραπεί η πλήρης ανάπτυξη των προνυμφών. Η αντικατάσταση των παρασιτικών σφηκών και μυρμηγκιών μπορεί να αφαιρέσει τις προνύμφες ή μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χρονομετρημένες εφαρμογές εντομοκτόνων. 

10. WESTERN CHERRY FRUIT FLY 

Αυτά τα δέντρα που αναπτύσσονται κερασιές μπορεί να πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δυτική μύγα της κερασιάς. Αυτό το παράσιτο αγαπά να ενοχλεί είδη γλυκών, ξινών και άγριων κερασιών, οπότε τίποτα δεν είναι ασφαλές! 

Οι ακραίες προσβολές είναι εύκολο να εντοπιστούν. σκουλήκια καταλήγουν σε κάθε κερασιά στο δέντρο. Οι μικρότερες προσβολές χρειάζονται λίγη διερεύνηση για να εντοπιστούν. Μερικά από τα κοινά σημάδια προσβολής από μύγες από δυτική κερασιά περιλαμβάνουν:

  • Μικρές τρύπες στον καρπό
  • Οι προνύμφες επιπλέουν όταν τις μουλιάζετε στο νερό
  • Κατάρρευστα φρούτα

Τα καλά νέα είναι ότι ολοκληρώνουν μόνο μία γενιά το χρόνο, επομένως μια προσβολή κινείται πιο αργά από άλλα παράσιτα οπωροφόρων δέντρων. Διαχειμάζουν στο έδαφος ως νύμφη, αναδύονται την άνοιξη και αρχίζουν να προκαλούν καταστροφή. Ωστόσο, αυτά τα παράσιτα είναι δύσκολο να παρακολουθηθούν και οι παγίδες δεν λειτουργούν πολύ καλά. 

Μια άλλη επιλογή είναι να απελευθερωθούν οι παρασιτικές σφήκες. επιτίθενται στις προνύμφες, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για τον έλεγχο του πληθυσμού εάν έχετε ένα μεγάλο περιβόλι. Θα πρέπει να απελευθερώνετε σπρέι χημικού ελέγχου κάθε 7 έως 10 ημέρες για να εξαφανίσετε όλες τις μύγες! 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αυτά τα δέκα παράσιτα οπωροφόρων δέντρων μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στα δέντρα σας εάν αφεθούν να αναπτυχθούν και να εποικιστούν χωρίς μεθόδους ελέγχου. Βεβαιωθείτε ότι δίνετε μεγάλη προσοχή στα δέντρα σας για να εντοπίσετε γρήγορα ζημιές και προβλήματα. Οι γρήγορες θεραπείες θα εξαφανίσουν γρήγορα μια προσβολή!