Προβλήματα από τις ελλείψεις σε φάρμακα στην Κρήτη – «Δεν έχουμε ούτε αντιβιώσεις και αντιπυρετικά για παιδιά»

Αυξήσεις σοκ έως και 357% στα φάρμακα


Στερεύει η αγορά της Κρήτης από φάρμακα – «Τα πράγματα είναι δραματικά σε μία κατάσταση που δεν την έχουμε ξανά ζήσει», υπογραμμίζουν φαρμακοποιοί στο Ηράκλειο και προσθέτουν ότι τα αποθέματα φαρμάκων για τις παιδικές ιώσεις εξαντλούνται

Τρομακτικές είναι οι ελλείψεις σε φάρμακα και στην Κρήτη! Παυσίπονα, αντιβιοτικά, φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και για καρδιοπάθειες και καρκίνο είναι σε έλλειψη με τους φαρμακοποιούς να φτάνουν στα όρια τους. Μέρα με τη μέρα οι λίστες των ελλείψεων μεγαλώνουν και τα ράφια αδειάζουν, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι φαρμακοποιοί και προσθέτουν ότι συντελείται ένα πραγματικό έγκλημα σε βάρος της υγείας των πολιτών και των παιδιών.

Όπως σημειώνουν, ο ΕΟΦ θα έπρεπε να έχει λάβει δραστικά μέτρα ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Στο μεταξύ, με τις ιώσεις να είναι σε έξαρση οι πολίτες δεν μπορούν να βρουν ούτε τα βασικά φάρμακα φτάνοντας στο σημείο να παραγγέλνουν από το ίντερνετ ακόμα και απλά αναλγητικά.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Υγείας εντοπίζει το πρόβλημα στη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής φαρμάκων κατά 60%-70%, λόγω μείωσης της παραγωγής πρώτων υλών σε Κίνα και Ινδία γύρω στο 60%-70%, αλλά και στις παράλληλες εξαγωγές.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, σημείωσε πως τόσο οι φαρμακαποθήκες, όσο και οι φαρμακευτικές, δεν θα πρέπει να αποθεματοποιούν τα διαθέσιμα σκευάσματα, αλλά να τα διαθέσουν στην αγορά. Από την άλλη πλευρά όμως, οι ελλείψεις όχι μόνο σε πρώτες ύλες αλλά και στα υλικά συσκευασίας, όπως το πλαστικό ή το αλουμίνιο, έχει φέρει ελλείψεις και στα εισπνεόμενα. Σύμφωνα με τους φαρμακοποπιούς παρατηρούνται ελλείψεις σε παρακεταμόλη, αμοξυκιλλίνη και άλλα αντιβιοτικά.

Το πρόβλημα εντάθηκε με την έκδοση και του νέου δελτίου τιμών που έφερε περαιτέρω μείωση των τιμών, κάνοντας τα φάρμακα ακόμη πιο δυσεύρετα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, πρότεινε την δυνατότητα αντικατάστασης από τον φαρμακοποιό ενός φαρμάκου από το όμοιό του γενόσημο κατά την εκτέλεση της συνταγής στο φαρμακείο, ανεξάρτητα αν το γενόσημο έχει διαφορετική συσκευασία, ακόμη πρότεινε την ύπαρξη δικτύου ενημέρωσης σχετικά με τα φάρμακα που βρίσκονται “πιθανώς σε έλλειψη” στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και σε ό, τι αφορά στις φαρμακαποθήκες, πρότεινε σαρωτικούς ελέγχους, αλλά και απαγόρευση των πωλήσεων φαρμάκων μεταξύ των φαρμακαποθηκών.