Ψωρίαση:Τύποι και θεραπείες

Η ψωρίαση είναι μια γενετική ασθένεια (εμφανίζεται σε οικογένειες), αλλά δεν είναι μεταδοτική.
Psoriasis on elbow. Medical treatment

Η ψωρίαση είναι μια δερματική πάθηση που δημιουργεί κόκκινες κηλίδες στο δέρμα με λευκά, ξεφλουδισμένα λέπια. Εμφανίζεται συχνότερα στους αγκώνες, τα γόνατα και τον κορμό, αλλά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα.

Το πρώτο επεισόδιο εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των ηλικιών 15 και 35. Είναι μια χρόνια πάθηση που στη συνέχεια θα περάσει από εξάρσεις και υφέσεις σε όλη την υπόλοιπη ζωή του ασθενούς. Η ψωρίαση επηρεάζει έως και 7,5 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου 20.000 παιδιά κάτω των 10 ετών έχουν διαγνωστεί με ψωρίαση.

Στο κανονικό δέρμα, τα κύτταρα του δέρματος ζουν για περίπου 28 ημέρες και στη συνέχεια αποβάλλονται από το πιο εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Με την ψωρίαση, το ανοσοποιητικό σύστημα στέλνει ένα ελαττωματικό σήμα που επιταχύνει τον κύκλο ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος. Τα κύτταρα του δέρματος ωριμάζουν σε διάστημα 3 έως 6 ημερών. Ο ρυθμός είναι τόσο γρήγορος που το σώμα αδυνατεί να αποβάλει τα νεκρά κύτταρα και σχηματίζονται μπαλώματα ανυψωμένου κόκκινου δέρματος που καλύπτονται από φολιδωτές, λευκές νιφάδες στο δέρμα.

Η ψωρίαση είναι μια γενετική ασθένεια (εμφανίζεται σε οικογένειες), αλλά δεν είναι μεταδοτική. Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία ή μέθοδος πρόληψης. Η θεραπεία στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων και στην επιτάχυνση της επούλωσης.

Υπάρχουν πέντε τύποι ψωρίασης +
Ψωρίαση κατά πλάκας (Vulgaris ψωρίαση)

Περίπου το 80% όλων των πασχόντων από ψωρίαση παθαίνουν αυτή τη μορφή της νόσου. Εντοπίζεται συνήθως στους αγκώνες, στα γόνατα, στο τριχωτό της κεφαλής και στο κάτω μέρος της πλάτης. Κλασικά εμφανίζεται ως φλεγμονώδεις, κόκκινες βλάβες που καλύπτονται από ασημί-λευκά λέπια.
Εντερική ψωρίαση

Αυτή η μορφή ψωρίασης εμφανίζεται ως μικρές κηλίδες που μοιάζουν με κόκκινες κουκκίδες, συνήθως στον κορμό ή στα άκρα. Εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Η εντερική ψωρίαση εμφανίζεται ξαφνικά, συχνά ως απόκριση σε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας ή περιβαλλοντικό έναυσμα, όπως ο στρεπτόκοκκος, η αμυγδαλίτιδα, το στρες ή ο τραυματισμός του δέρματος.
Αντίστροφη ψωρίαση

Αυτός ο τύπος ψωρίασης εμφανίζεται ως έντονες κόκκινες βλάβες που είναι λείες και γυαλιστερές. Βρίσκεται συνήθως στις μασχάλες, στη βουβωνική χώρα, κάτω από τους μαστούς και στις πτυχές του δέρματος γύρω από τα γεννητικά όργανα και τους γλουτούς.
Φλυκταινώδης Ψωρίαση

Η φλυκταινώδης ψωρίαση μοιάζει με λευκές φουσκάλες γεμάτες με πύον που περιβάλλονται από κόκκινο δέρμα. Μπορεί να εμφανιστεί σε περιορισμένη περιοχή του δέρματος ή σε όλο το σώμα. Το πύον αποτελείται από λευκά αιμοσφαίρια και δεν είναι μολυσματικό. Τα ερεθίσματα για τη φλυκταινώδη ψωρίαση περιλαμβάνουν την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, τις ερεθιστικές τοπικές θεραπείες, το στρες, τις λοιμώξεις και την ξαφνική απόσυρση από συστηματικά φάρμακα (θεραπεία όλου του σώματος).
Ερυθροδερμική Ψωρίαση

Μία από τις πιο φλεγμονώδεις μορφές ψωρίασης, η ερυθροδερμική ψωρίαση μοιάζει με φλογερό, κόκκινο δέρμα που καλύπτει μεγάλες περιοχές του σώματος που πέφτουν σε λευκά φύλλα αντί για νιφάδες. Αυτή η μορφή ψωρίασης είναι συνήθως πολύ φαγούρα και μπορεί να προκαλέσει κάποιο πόνο. Οι παράγοντες που προκαλούν την ερυθροδερμική ψωρίαση περιλαμβάνουν σοβαρό ηλιακό έγκαυμα, λοίμωξη, πνευμονία, φάρμακα ή απότομη διακοπή της θεραπείας της συστηματικής ψωρίασης.

Τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και διαβήτη. Έχει επίσης συνδεθεί με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης, καρκίνου, κατάθλιψης, παχυσαρκίας και άλλων καταστάσεων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό.

Οι παράγοντες που προκαλούν ψωρίαση είναι συγκεκριμένοι για κάθε άτομο. Μερικοί συνήθεις παράγοντες που προκαλούν είναι το άγχος, ο τραυματισμός του δέρματος, οι φαρμακευτικές αλλεργίες, η διατροφή και ο καιρός.

Θεραπευτική αγωγή

Η ψωρίαση ταξινομείται ως ήπια έως μέτρια όταν καλύπτει το 3% έως 10% του σώματος και μέτρια έως σοβαρή όταν καλύπτει περισσότερο από το 10% του σώματος. Η σοβαρότητα της νόσου επηρεάζει την επιλογή των θεραπειών.

Ήπια έως μέτρια ψωρίαση

Η ήπια έως μέτρια ψωρίαση μπορεί γενικά να αντιμετωπιστεί στο σπίτι χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό τριών βασικών στρατηγικών: φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, τοπικές θεραπείες με συνταγή και φωτοθεραπεία/φωτοθεραπεία.

Φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε δύο δραστικά συστατικά για τη θεραπεία της ψωρίασης: το σαλικυλικό οξύ, το οποίο δρα προκαλώντας την αποβολή του εξωτερικού στρώματος και την λιθανθρακόπισσα, που επιβραδύνει την ταχεία ανάπτυξη των κυττάρων. Άλλες θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή περιλαμβάνουν:

Ανυψωτικά ζυγαριάς που βοηθούν στη χαλάρωση και την αφαίρεση των λεπιών έτσι ώστε το φάρμακο να φτάσει στις βλάβες.

Διαλύματα μπάνιου, όπως λαδωμένο πλιγούρι βρώμης, άλατα Epsom ή άλατα της Νεκράς Θάλασσας που αφαιρούν την απολέπιση και ανακουφίζουν από τον κνησμό.

Απόφραξη, στις οποίες καλύπτονται περιοχές όπου έχουν εφαρμοστεί τοπικές θεραπείες για τη βελτίωση της απορρόφησης και της αποτελεσματικότητας.

Παρασκευάσματα κατά του κνησμού, όπως λοσιόν καλαμίνης ή κρέμες υδροκορτιζόνης.

Ενυδατικές κρέμες σχεδιασμένες να διατηρούν το δέρμα λιπασμένο, να μειώνουν την ερυθρότητα και τον κνησμό και να προάγουν την επούλωση.