Το Λαμπρόψωμο ή πασχαλινό ψωμί είναι το παραδοσιακό ελληνικό πασχαλινό ψωμί. Κόκκινα αυγά μπαίνουν στη ζύμη για να συμβολίσουν το αίμα του Ιησού Χριστού. Και το ψωμί είναι συχνά πλεγμένο με τρεις χορδές ζύμης που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα.
Αυτό το γλυκό, καρυκευμένο ψωμί παρασκευάζεται παραδοσιακά με άρωμα μαχλέπι ή αρωματίζεται με μαστίχα. Χρησιμοποιήσαμε εκχύλισμα γλυκάνισου το οποίο είναι πιο προσιτό στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτό το όμορφο ψωμί είναι τέλειο, έχει και νόστιμη γεύση με ωραία κρούστα και τρυφερό τρίμμα. Απλά τέλειο για να φάτε αρνί το μαζί του.
Τα αυγά είναι προαιρετικά. μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε περισσότερα ή λιγότερα αυγά, όπως θέλετε.
Συστατικά2 πακέτα (
Συστατικά
2 πακέτα (4-1/2 κουτ. τσαγιού) ξερή μαγιά
1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
1/2 φλιτζάνι βούτυρο, λιωμένο
2 κουταλάκια αλάτι
2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα γλυκάνισου
3 αυγά χτυπημένα
1-1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
9 φλιτζάνια αλεύρι
2 αυγά βραστά, βαμμένα κόκκινα (προαιρετικά)
λιωμένο βούτυρο
Οδηγίες
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, το νερό, το γάλα, το βούτυρο και το αλάτι. Προσθέστε εκχύλισμα γλυκάνισου, χτυπημένα αυγά και ζάχαρη.
Ανακατεύουμε με το αλεύρι, 3 φλιτζάνια τη φορά.
Απλώστε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά, ή μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βάλτε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ στρωμένο με μαγειρικό σπρέι, γυρίζοντας μια φορά και σκεπάστε με μια υγρή πετσέτα.
Αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί , περίπου 2 ώρες. (Πιέστε απαλά τα 2 δάχτυλα στη ζύμη. Αν παραμείνει η εσοχή, η ζύμη έχει φουσκώσει αρκετά.)
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180* C.
Σε αυτό το σημείο, μπορείτε είτε:
- Χτυπάμε και το βάζουμε σε 2 λαδωμένα ταψιά 9 ιντσών, κρατώντας αρκετή ζύμη ώστε να σχηματιστεί ένας σταυρός πάνω από κάθε καρβέλι. Τοποθετήστε ένα κόκκινο αυγό στο κέντρο κάθε καρβέλιου (αν το χρησιμοποιείτε) και σχηματίστε το σταυρό από πάνω. Αφήνουμε να φουσκώσει 1 ώρα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη, τυλίγοντας κάθε μέρος σε ένα μακρύ σχοινί. Τοποθετήστε τα σχοινιά κατά μήκος σε ένα ταψί επικαλυμμένο με μαγειρικό σπρέι (μην τεντώνετε). πιέστε τα άκρα μεταξύ τους στο ένα άκρο για να σφραγιστούν. Πλέξτε χαλαρά σχοινιά μεταξύ τους στο ταψί. πιέστε χαλαρά άκρα για να σφραγίσετε. Καλύψτε ελαφρά τη ζύμη με μαγειρικό σπρέι. Βαμμένα βαμμένα αυγά στην πλεξούδα. θα μαγειρέψουν όπως μαγειρεύει το ψωμί.
Αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα και μετά ψήνουμε για 25 – 30 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Αφαιρέστε αμέσως από τα ταψιά και αλείψτε με βούτυρο.