Πυροβολισμοί κατά ελληνικής περιπόλου στον Έβρο από Τούρκους στρατοχωροφύλακες

Πυροβολισμοί κατά ελληνικής περιπόλου στον Έβρο από Τούρκους στρατοχωροφύλακες
Πυροβολισμοί κατά ελληνικής περιπόλου στον Έβρο από Τούρκους στρατοχωροφύλακες

Για άλλη μια φορά είχαμε επεισόδιο με πυροβολισμούς στον Έβρο και συγκεκριμένα στην περιοχή Λάβαρα χθες το απόγευμα όταν Τούρκοι στρατοχωροφύλακες έριξαν προς την πλευρά ελληνικής στρατιωτικής περιπόλου.

Το περιστατικό έγινε κατά τις 6-7. Η ελληνική πλευρά δεν απάντησε.

Το περιστατικό δεν είναι ούτε τυχαίο και ούτε μεμονωμένο. H Άγκυρα ήδη έχει ξεκινήσει το παιχνίδι της προπαγάνδας για να «σπάσει» τα νεύρα της Αθήνας περί επικείμενης εισβολής χιλιάδων παράνομων μεταναστών τις επόμενες ημέρες στο ελληνικό έδαφος δημοσιεύοντας σχετικό προπαγανδιστικό βίντεο.

Πρόκειται για «ρεπορτάζ» του Entirne TV, τοπικού καναλιού της Αδριανούπολης, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην Αδριανούπολη το ταξίδι της ελπίδας με όνειρο την Ευρώπη ξανάρχισε με μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα με βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου”.

Στο βίντεο που βλέπετε παράνομοι μετανάστες, επιχειρούν να περάσουν το ποτάμι με ξύλινες βάρκες.

Play Video

Λίγο νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν πρότεινε επισήμως να γίνει η Αγιά Σοφιά τζαμί και μουσείο ταυτόχρονα.

Χθες στην συνάντησή του με τον τουρκόφιλο (και φυλετικά Τούρκο) πρωθυπουργό της Λιβύης Φ.Σάρατζ μοίρασαν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Συμφώνησαν» να προχωρήσουν σε έρευνες και εξορύξεις σε όλο το μήκος της τουρκολιβυκής ΑΟΖ, η οποία ουσιαστικά πρόκειται για το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, υποστήριξε  θα συνεργαστεί με τη Λιβύη για να εκμεταλλευτεί τον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου, ανακοινώνοντας μάλιστα και μία νέα θαλάσσια συμφωνία.

«Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με τη Λιβύη, περιλαμβανομένης της έρευνας και εξόρυξης, ώστε να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στις κινήσεις αυτές αναμένεται η Άγκυρα να προχωρήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Είναι σαφές ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα υπάρξουν τουρκικές ενέργειες πρόκλησης «φθοράς» σε Έβρο, Αιγαίο και μεταναστευτικό που θα οδηγήσουν στο αποκορύφωμα της μέγιστης πρόκλησης που θα είναι να «τρυπήσουν» εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αυτός είναι πάντα ο τρόπος με τον οποίο κλιμακώνουν οι Τούρκοι.

Συν τοις άλλοις νιώθουν ότι το μέτωπο της Λιβύης έχει πάει όπως το επιθυμούν ενώ έχουν εξασφαλίσει και την αλβανική ναυτική βάση του Αυλώνα για να μπορούν να επιχειρούν τουρκικά υποβρύχια από εκεί.

Ο σχεδιασμός τους είναι φανερός. Η Αθήνα πρέπει να σταματήσει απλώς να παρατηρεί και να αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην Άγκυρα αν και δεν υπάρχει κάποια αισιοδοξία για θεαματικές αλλαγές στην μέχρι τώρα πολιτική της.