Συγκλονιστικές σκηνές καθώς οι Ισραηλινοί διαπράττουν μια ανελέητη σφαγή αμάχων

Φοβούνται πολλά θύματα μετά την επίθεση στην πόλη της Γάζας

Πολλά θύματα εκφράζονται φόβοι μετά από αναφορές για ισραηλινή επίθεση σε σημείο πρόσβασης στο διαδίκτυο στην κεντρική πόλη της Γάζας.

Σφοδρές πυρομαχίες μαίνονται στη βόρεια Τζαμπάλια της Γάζας και στη νότια Ράφα, καθώς οι ισραηλινές στρατιωτικές εισβολές εντείνονται εναντίον παλαιστινιακών ενόπλων ομάδων. Η Χαμάς και ο στρατός του Ισραήλ ισχυρίζονται και οι δύο σημαντικές απώλειες του εχθρού.

Τουλάχιστον 82 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ο υψηλότερος αριθμός νεκρών σε μια μέρα εδώ και πολλές εβδομάδες, κατά τη διάρκεια ανηλεών ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων.

Περισσότεροι από 450.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη Ράφα με άλλους 100.000 να εκκενώνουν τον βορρά καθώς ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει νέες επιθέσεις.

Τουλάχιστον 35.233 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 79.141 τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν στη Ράφα, πού θα πάνε οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα;

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος της Ράφα της Γάζας με την Αίγυπτο, αποκόπτοντας μια ζωτικής σημασίας οδό για ανθρωπιστική βοήθεια και πιθανό καταφύγιο για τους αμάχους από μια κτιριακή επίθεση.

Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν τραπεί σε φυγή καθώς ισραηλινά στρατεύματα και τανκς προχωρούν στην περιοχή. Τι είναι επόμενο για τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί εκεί;

  • «Είδα τη μητέρα μου σκισμένη»: Μάρτυρας της ισραηλινής επίθεσης στην κλινική της UNRWAΝωρίτερα, αναφέραμε ότι ο ισραηλινός βομβαρδισμός είχε στόχο μια κλινική της UNRWA στη γειτονιά Σάμπρα της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.Μάρτυρες αυτής της επίθεσης μίλησαν στο Al Jazeera, διηγούμενοι τη φρίκη της εμπειρίας τους.Ο Samir Shaaban, ο οποίος έχασε τους γονείς του στην επίθεση, είπε: «Προσπάθησα να κρατήσω επαφή μαζί τους. Η μητέρα μου μου έλεγε: «Μην έρχεσαι σε εμάς, γιε μου. Έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε, απλά μείνετε ασφαλείς»… Ξύπνησα με τα νέα του βομβαρδισμού, οπότε έτρεξα στην κλινική για να βρω τη μητέρα μου κομματιασμένη και τον πατέρα μου ξαπλωμένο δίπλα της. Ο Θεός να ελεήσει τις ψυχές τους».Ο Μοχάμεντ αλ-Καγιέντ, ένας επιζών του βομβαρδισμού, είπε: «Κοιμόμασταν και δεν υπήρχε αντίσταση εδώ, όπως ισχυρίζονται. Ξαφνικά, είδαμε ένα κόκκινο φως από τον πύραυλο να πέφτει πάνω μας».Ο Αλ-Καγιάντ έδειξε τις περιοχές όπου πέθαναν άνθρωποι, σημειώνοντας ότι μεταξύ των νεκρών υπήρχαν και παιδιά και είπε: «Αν ήμασταν στον επάνω όροφο, θα ήμασταν μεταξύ των μαρτύρων επίσης».Κάντε κλικ εδώ για κοινή χρήση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσηςΔιαφήμιση
  • Πριν από 48 μέτρα ( 15:55 GMT )Ο Gallant ζητά μεταπολεμικό σχέδιο από την ισραηλινή κυβέρνησηΟ Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant προέτρεψε την κυβέρνηση να λάβει μια απόφαση σχετικά με τη μεταπολεμική διακυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι δεν θα υποστηρίξει την απεριόριστη ισραηλινή στρατιωτική κυριαρχία στο παλαιστινιακό έδαφος.Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, ο Gallant είπε ότι είχε προωθήσει ένα σχέδιο για μια νέα παλαιστινιακή διοίκηση που δεν συνδέεται με τη Χαμάς αμέσως μετά την έναρξη της σύγκρουσης τον Οκτώβριο, αλλά «δεν έλαβε καμία απάντηση» από διάφορα φόρουμ του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου.Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Νετανιάχου είπε ότι η συζήτηση για την «επόμενη μέρα» του πολέμου ήταν αμφιλεγόμενη, επειδή ο πόλεμος δεν θα τελείωνε παρά μόνο μετά την ήττα της Χαμάς, ένας στόχος που, όπως είπε, είναι ακόμα άπιαστος.Κάντε κλικ εδώ για κοινή χρήση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • 1 ώρα πριν ( 15:40 GMT )Αμερικανοί ειδικοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπιστώνουν ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη ΓάζαΤο Πανεπιστημιακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μαζί με άλλους εμπειρογνώμονες, διεξήγαγε μια ενδελεχή νομική ανάλυση των πράξεων του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, διαπιστώνοντας ότι παραβίαζε τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία.«Συγκεκριμένα, το Ισραήλ έχει διαπράξει γενοκτονικές πράξεις δολοφονίας, προκαλώντας σοβαρές βλάβες και προκαλώντας συνθήκες ζωής που υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν τη φυσική καταστροφή των Παλαιστινίων στη Γάζα, μια προστατευόμενη ομάδα που αποτελεί σημαντικό μέρος του παλαιστινιακού λαού», είπαν διεθνείς νομικοί εμπειρογνώμονες.Οι ειδικοί υπέβαλαν την έκθεσή τους 100 σελίδων, Γενοκτονία στη Γάζα: Ανάλυση του Διεθνούς Δικαίου και η Εφαρμογή του στις Στρατιωτικές Δράσεις του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου 2023 ( PDF ), σε αρκετούς αξιωματούχους του ΟΗΕ.
  • «Τα ευρήματα αυτής της έκθεσης ειδοποιούν άλλα κράτη ότι έχουν την υποχρέωση να μην είναι συνένοχοι και να συνεργαστούν για να αποτρέψουν και να τιμωρήσουν τις κατάφωρες παραβιάσεις της απαγόρευσης της γενοκτονίας από το Ισραήλ. Χρησιμεύουν επίσης για να ενισχύσουν τις τρέχουσες νομικές υποθέσεις κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης και κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ».«Αυτή η επίθεση ήταν μια από τις ακραίες καταστάσεις: η πιο θανατηφόρα σύγκρουση για δημοσιογράφους και εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει καταγραφεί ποτέ, ο ταχύτερος ρυθμός λιμοκτονίας στον κόσμο και περισσότερα παιδιά που σκοτώθηκαν σε τέσσερις μήνες από όλες τις συγκρούσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια μαζί. Με απλά λόγια, η καταστροφή στη Γάζα είναι απαράμιλλη», δήλωσε ο Thomas Becker, νομικός και πολιτικός διευθυντής του UNHR.