Β.Πούτιν 2016: «Το ΝΑΤΟ ευχαρίστως θα πολεμούσε την Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Φινλανδό στρατιώτη»

Το ΝΑΤΟ ευχαρίστως θα πολεμούσε την Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Φινλανδό στρατιώτη
Το ΝΑΤΟ ευχαρίστως θα πολεμούσε την Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Φινλανδό στρατιώτη

Β.Πούτιν: «Το ΝΑΤΟ ευχαρίστως θα πολεμούσε την Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Φινλανδό στρατιώτη»

«Το ΝΑΤΟ ευχαρίστως θα πολεμούσε την Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Φινλανδό στρατιώτη» είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν το 2016 για την προοπτική ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η δήλωση αυτή έγινε έξι χρόνια πριν αλλά μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Την έκανε κατά την διάρκεια μονοήμερης επίσκεψης στην Φινλανδία και καταδεικνύει ότι το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ των σκανδιναβικών χωρών ήταν αμερικανικό σχέδιο εδώ και πολλά χρόνια και το μόνο που χρειάζονταν ήταν η επίσημη δικαιολογία η οποία βρέθηκε με την στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

Για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά έπρεπε να υπάρχει η… Ουκρανία, αν δεν υπήρχε έπρεπε να… εφευρεθεί.

Πριν έξι χρόνια ο Β.Πούτιν είχε πει ότι η βασική προσέγγιση της Ρωσίας είναι ότι η Φινλανδία είναι μια ουδέτερη χώρα και η Ρωσία κρατά τα δικά της στρατεύματα πολύ μακριά από τα κοινά σύνορα.

“Φανταστείτε ότι η Φινλανδία επρόκειτο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αυτό θα σήμαινε ότι οι αμυντικές δυνάμεις της Φινλανδίας δεν θα ήταν πλέον ανεξάρτητες, μάλλον θα ήταν μέρος μιας υποδομής του ΝΑΤΟ που εκτείνεται μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας”, είπε.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια κατάσταση τα πράγματα θα άλλαζαν. Άφησε να γίνει κατανοητό ότι σε αυτή την περίπτωση τα ρωσικά στρατεύματα δεν θα έμεναν πλέον 1500 χιλιόμετρα πίσω από τα σύνορα της Φινλανδίας, όπως κάνουν τώρα.

“Το ΝΑΤΟ ευχαρίστως θα πολεμούσε τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Φινλανδό στρατιώτη. Η Ρωσία δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο. Όμως, δεν είναι δική μας απόφαση, είναι δική σας”, είπε ο Πούτιν.

Η Ρωσία διατηρεί στρατιωτικές βάσεις κοντά στην Αγία Πετρούπολη, στο Alakurtti και στο Murmansk.

Το πρόβλημα της Ρωσίας είναι τα 1.300 χλμ. κοινής συνοριογραμμής με την Φινλανδία.

Οι Αμερικανοί ήθελαν την χώρα αυτή με κάθε τρόπο και μέσον να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ακριβώς για δημιουργηθεί άλλο ένα σημείο πίεσης στην Ρωσία η οποία πλέον αντιμετωπίζει στα δυτικά σε όλα τα σημεία τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις πλην της κοινής συνοριογραμμής με την Λευκορωροσία.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι ένα λάθος το οποίο θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις και θα αλλάξει ριζικά την παγκόσμια κατάσταση, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία.