7 σπιτικά ζιζανιοκτόνα χωρίς χημικά που μπορείτε να βρείτε στο ντουλάπι της κουζίνας σας

7 σπιτικά ζιζανιοκτόνα χωρίς χημικά
7 σπιτικά ζιζανιοκτόνα χωρίς χημικά

ΕΙΚΟΝΕΣ RICH LEGG GETTY

Καθώς οι κηπουροί αρχίζουν να βγαίνουν έξω αυτή την άνοιξη για να τακτοποιήσουν λουλούδια και να φυτέψουν νέα, είναι σημαντικό να σκεφτείτε πώς να απορρίψετε με ασφάλεια τα ζιζάνια χωρίς τη χρήση επιβλαβών χημικών ουσιών .

Τα κοινά είδη οικιακής χρήσης είναι εξαιρετικά για να απαλλαγείτε από τα άσχημα ζιζάνια του κήπου . Είτε έχετε μόνο 10 λεπτά είτε ένα ολόκληρο απόγευμα για να σκοτώσετε τα ζιζάνια, τα φθηνά και εξαιρετικά αποτελεσματικά αντικείμενα που θα βρείτε στο σπίτι μπορούν να κάνουν θαύματα. Από αλάτι μέχρι βραστό νερό, ξύδι και ακόμη και μαγειρική σόδα, αυτές οι φθηνές και χαρούμενες γρήγορες συμβουλές είναι εξαιρετικές ακόμα και για τους πιο κουρασμένους κηπουρούς.

Οι ειδικοί στην κηπουρική  έχουν προτείνει τα καλύτερα φυτοκτόνα ζιζανίων χωρίς χημικά που μπορεί να φτιάξει ο καθένας στην άνεση του σπιτιού του — και είναι αντικείμενα που όλοι έχουμε ήδη στην κουζίνα μας .

7 ασφαλείς τρόποι για να σκοτώσετε τα ζιζάνια χωρίς τη χρήση χημικών

1. Ξύδι

Το ξύδι μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε όταν πρόκειται να απαλλαγείτε με ασφάλεια από τα ζιζάνια, αλλά θα σκοτώσει ό,τι αγγίξει. Αξίζει να γνωρίζετε ότι δεν θα λειτουργήσει σε πολυετή φυτά με βαθιές ρίζες και μπορεί απλώς να «κάψει» τα ορατά μέρη του ζιζανίου, αλλά είναι υπέροχο να το χρησιμοποιήσετε εάν θέλετε μια γρήγορη λύση για την αφαίρεση τυχόν ορατών ζιζανίων που ξεπροβάλλουν.

Το ξύδι είναι πολύ αποτελεσματικό στα μικρά ζιζάνια, αλλά μπορεί επίσης να αλλάξει το χώμα σας για να αποτρέψει την ανάπτυξη εκεί στο μέλλον, επομένως είναι καλύτερο να το χρησιμοποιείτε μόνο σε πλακόστρωτα και χαλίκια. Απλώς προσθέστε το σε ένα ψεκαστήρα και ρίξτε το στα φύλλα και τους μίσχους των ζιζανίων.

2. Αλάτι

Το αλάτι έχει χρησιμοποιηθεί ως ζιζανιοκτόνο και παρασιτοκτόνο για εκατοντάδες χρόνια και μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό για να εξοντώσει αυτά τα άσχημα ζιζάνια του κήπου. Αραιώστε τρία μέρη αλατιού με ένα μέρος νερού, ανακατέψτε και αφήστε να σταθεί για 10 λεπτά για να βεβαιωθείτε ότι το αλάτι έχει διαλυθεί. Ψεκάστε τα ζιζάνια με το αλμυρό διάλυμα, αλλά φροντίστε να μην το χρησιμοποιήσετε σε γρασίδι ή λουλούδια, καθώς μπορεί να αποτρέψει τη μελλοντική ανάπτυξη. Είναι ένας απλός και οικονομικός τρόπος για να κρατήσετε μακριά τα ζιζάνια.

KRISANA ANTHARITH / EYEEM GETTY IMAGES

3. Νερό που βράζει

Το βραστό ζεστό νερό μπορεί να καταστρέψει τα αναπτυσσόμενα ζιζάνια πολύ γρήγορα (και εύκολα). Κορυφαία συμβουλή: φροντίστε όταν ρίχνετε το βραστό νερό να μην καταστρέψετε τα κοντινά λουλούδια ή φυτά, επομένως ρίξτε μόνο μικρές, ελεγχόμενες ποσότητες για να αποφύγετε το πιτσίλισμα του νερού.

4. Μαγειρική σόδα

Μια εξαιρετική συμβουλή είναι να χρησιμοποιείτε μαγειρική σόδα σε ενοχλητικά ζιζάνια – κάτι που οι περισσότεροι Βρετανοί θα βρουν στο ντουλάπι της κουζίνας. Είναι υπέροχο να φοράτε τα ζιζάνια που αναπτύσσονται σε ρωγμές από σκυρόδεμα (όπως πλάκες βεράντας) για να αποφύγετε να σκοτώσετε υγιές γρασίδι, λουλούδια και άλλη βλάστηση.

5. Μάλτσα

Ένας άλλος εξαιρετικός ζιζανιοκτόνος χωρίς χημικά είναι το σάπια φύλλα, τα οποία είναι καλύτερα στρωμένα με εφημερίδες ή χαρτόνι για την εξάλειψη των υπαρχόντων ζιζανίων. Θαυμάσια, επίσης, θα σταματήσει την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς ζιζανίων.

R.TSUBIN GETTY IMAGES

6. Καλαμποκάλευρο

Η γλουτένη καλαμποκιού (αλεσμένη από αποξηραμένο καλαμπόκι) δρα ως οργανικό ζιζανιοκτόνο και είναι απαλλαγμένη από τοξικές χημικές ουσίες, κάτι που είναι σπουδαία νέα για τον κήπο σας. Διασκορπίστε καλαμποκάλευρο στο χώμα για να αποτρέψετε την ανάπτυξη καβουροχόρτου και πικραλίδων.

7. Οινόπνευμα εντριβής

Ένας άλλος εξαιρετικός και αποτελεσματικός τρόπος για να διώξετε οριστικά τα ζιζάνια στον κήπο σας είναι η χρήση αλκοόλ. Ανακατέψτε δύο κουταλιές της σούπας οινόπνευμα με ένα λίτρο νερό και στη συνέχεια ρίξτε το μείγμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Το αλκοόλ θα αφαιρέσει την υγρασία που χρειάζονται τα ζιζάνια για να επιβιώσουν.