Λεμονιά, Πορτοκαλιά, Μανταρινιά. Αντιμετώπιση του αλευρώδη των εσπεριδοειδών σας

Ποια είναι συμπτώματα της προσβολής από αλευρώδη;
Ποια είναι συμπτώματα της προσβολής από αλευρώδη;

Αντιμετώπιση του αλευρώδη σε λεμονιά, πορτοκαλιά και μανταρινιά

Όσοι έχουμε λεμονιές, πορτοκαλιές και μανταρινιές στον κήπο μας ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι, ενδεχομένως έχουμε παρατηρήσει στο κάτω μέρος των φύλλων των αγαπημένων μας εσπεριδοειδών να εμφανίζεται μία λευκή κολλώδη ουσία που κάνει το φύλλα να φαίνονται σα χιονισμένα και σταδιακά να μαυρίζουν.

Η βασική αιτία αυτού του φαινομένου είναι δύο είδη του έντομου του αλευρώδη που μοιάζουν με μικρά λευκά κουνουπάκια, ορισμένοι το ονομάζουν «άσπρη μύγα», τον εριώδη αλευρώδη και τον διαλευρώδη, που προσβάλλουν το φύλλωμα και τους καρπούς των εσπεριδοειδών και κάνουν σημαντικές ζημιές.

Αξίζει να αναφέρουμε πώς υπάρχουν κι άλλα είδη αλευρώδη που προσβάλλουν κηπευτικά και καλλωπιστικά φυτά, για τα οποία έχουμε αναφερθεί σε ξεχωριστό άρθρο για την αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο. Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε αναλυτικά ποια είναι τα συμπτώματα από την προσβολή του αλευρώδη στα εσπεριδοειδή, καθώς και οικολογικούς τρόπους για να προστατέψουμε τις λεμονιές, τις πορτοκαλιές και τις μανταρινιές μας από τις ζημιές που προκαλεί ο αλευρώδης.

Ποια είναι συμπτώματα της προσβολής από αλευρώδη;

Τα έντομα του αλευρώδη εμφανίζονται την εποχή της άνοιξης και αναπτύσσονται πάνω στα εσπεριδοειδή μέχρι την περίοδο του φθινοπώρου. Τα μικρά λευκά κουνουπάκια του αλευρώδη βρίσκονται κυρίως στο κάτω μέρος των φύλλων της λεμονιάς, της πορτοκαλιάς και της μανταρινιάς, καθώς επίσης στους καρπούς, όπου αφήνουν τα αυγά τους που σταδιακά εκκολάπτονται.

Παράλληλα, τα έντομα του αλευρώδη εκκρίνουν μία ουσία σαν μέλι (μελίτωμα) που συντελεί στην εμφάνιση του μύκητα της “καπνιάς”, προκαλώντας μαύρισμα τόσο στα φύλλα, όσο και στους καρπούς της λεμονιάς, της πορτοκαλιάς και της μανταρινιάς. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της προσβολής από αλευρώδη στα εσπειδοειδή, είναι η εμφάνιση μυρμηγκιών, καθώς επισκέπτονται το φύλλωμα και τους καρπούς για να τραφούν από τα μελιτώματα του εντόμου.

Τι ζημιά προκαλεί ο αλευρώδης στα εσπεριδοειδή;

O αλευρώδης αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργεια της λεμονιάς, στην καλλιέργεια της πορτοκαλιάς και στην καλλιέργεια της μανταρινιάς, καθώς σε έντονη προσβολή μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην παραγωγή των δέντρων.

Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα της προσβολής των εσπεριδοειδών από αλευρώδη που αναφέραμε παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας των δέντρων, την καχεκτική βλάστηση, καθώς και την σημαντική ποιοτική υποβάθμιση των καρπών που γίνονται ακατάλληλοι για κατανάλωση. Ειδικά για τους επαγγελματίες καλλιεργητές λεμονιάς, πορτοκαλιάς και μανταρινιάς, ο αλευρώδης κάνει μεγάλη ζημιά, καθώς οι καρποί τους δεν είναι εμπορεύσιμοι και χάνουν ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής.

Πώς αντιμετωπίζεται o αλευρώδης με φυσικούς και οικολογικούς τρόπους;

Για την προληπτική και θεραπευτική αντιμετώπιση του αλευρώδη στα εσπεριδοειδή, καλόυμαστε να πάρουμε ορισμένα βασικά μέτρα στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης οικολογικής αντιμετώπισης που περιλαμβάνει τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά μέτρα:

– Λίπανση των εσπεριδοειδών

Ένα πρώτο βήμα για να μειώσουμε την προσβολή από αλευρώδη, είναι η αποφυγή υπερβολικής λίπανση με άζωτο (αμμωνίες) στις λεμονιές, στις πορτοκαλιές και στις μανταρινιές. Η υπερβολική λίπανση με άζωτο αναπτύσσει πλούσια νέα τρυφερή βλαστηση, η οποία δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για προσβολή του δέντρου από το έντομο του αλευρώδη.

– Ετήσιο κλάδεμα των δέντρων για καλύτερο αερισμό

Πραγματοποιούμε κάθε χρόνο κλάδεμα της λεμονιάς, κλάδεμα της πορτοκαλιάς και κλάδεμα της μανταρινιάς για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό στα δέντρα που περιορίζει την εξάπλωση του εντόμου. Απομακρύνουμε τους λαίμαργους βλαστούς των εσπεριδοειδών, δηλαδή νέους χοντρούς βλαστούς που δεν είναι καρποφόροι και ξεκινούν από το εσωτερικό του φυλλώματός των δέντρων, καθώς είναι ευαίσθητοι στην προσβολή από το έντομο του αλευρώδη.

– Πότισμα και διαβροχή με νερό

Κάνουμε συστηματικό πότισμα στα εσπεριδοειδή την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιρού, καθώς σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας το έντομο του αλευρώδη έχει εντονότερη ανάπτυξη στους τρυφερούς βλαστούς και στο φύλλωμα των δέντρων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να ξεπλένουμε συχνά τις λεμονιές, τις πορτοκαλιές και τις μανταρινιές με νερό υπό πίεση, μόλις πέσει ο ήλιος της ημέρας, καθώς βοηθά στην μείωση της προσβολής από τον αλευρώδη.

– Ψεκασμός των δέντρων με βιολογικά σκευάσματα

Για την αντιμετώπιση του αλευρώδη, ψεκάζουμε το φύλλωμα των δέντρων της λεμονιάς, της πορτοκαλιάς και της μανταρινιάς με οικολογικά σκευάσματα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Ο ψεκασμός γίνεται κάθε μήνα ξεκινώντας την περίοδο της άνοιξης και μέχρι το φθινόπωρο, κατά τις απογευματινές ώρες. Αποφεύγουμε να ψεκάζουμε με χημικά σκευάσματα το φύλλωμα των εσπεριδοειδών, καθώς προκαλούν σημαντική ζημιά σε διάφορα ωφέλιμα έντομα που περιορίζουν την ανάπτυξη των πληθυσμών του αλευρώδη.

Κι ένα μυστικό για την καταπολέμηση του αλευρώδη

Για όσους καλλιεργούν λεμονιά σε γλάστρα, πορτοκαλιά σε γλάστρα και μανταρινιά σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή στην αυλή τους, προτείνουμε μία αυτοσχέδια συνταγή με σπιτικά υλικά για την προστασία των φυτών και την αντιμετώπιση του αλευρώδη. Διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε κατά το σούρουπο το φύλλωμα των εσπεριδοειδών κάθε 2 βδομάδες.

mistikakipou.gr