Ντοματίνια: Φύτευση και καλλιέργεια σε γλάστρα

Φύτευση και καλλιέργεια σε γλάστρα
Φύτευση και καλλιέργεια σε γλάστρα

Ντοματίνια υπέροχα και λαχταριστά από το μπαλκόνι μας! Όσοι δεν έχουν καλλιεργήσει ντοματίνια σε γλάστρα χάνουν μία τεράστια ευκαιρία να απολαύσουν μοναδικές γεύσεις από ξεχωριστές ποικιλίες ντοματινιών στο σπίτι τους. Τα ντοματίνια αποτελούν ιδανική επιλογή κηπευτικού για φύτευση σε γλάστρα που προτείνουμε σε αρχάριους της κηπουρικής και σε μικρά παιδιά που θέλουν να ξεκινήσουν να καλλιεργούν και να απολαύσουν την πρώτη τους παραγωγή χωρίς πολύ φροντίδα, αλλά και σε πιο έμπειρους που λατρεύουν τη γεύση τους.

Η καλλιέργεια του ντοματινιού μας δίνει πολλούς καρπούς από ένα φυτό και αναπτύσσονται πολύ εύκολα σε γλάστρα. Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε ντοματίνια σε γλάστρα είναι μέσα στην άνοιξη για να μπορέσουμε να απολαύσουμε τους λαχταριστούς και νόστιμους καρπούς στις σαλάτες μας και σε διάφορες συνταγές μαγειρικής μέσα στο καλοκαίρι. Ας δούμε αναλυτικά τα βήματα που ακολουθούμε για την καλλιέργεια ντοματινού σε γλάστρα και τις κατάλληλες συμβουλές για να απολαύσουμε τα πιο νόστιμα ντοματίνια από το μπαλκόνι και την αυλή μας.

Ποια ποικιλία ντοματινιού να καλλιεργήσω σε γλάστρα;

Οι περισσότερες ποικιλίες ντοματινιών είναι αρκετά ανθεκτικές και μας δίνουν καλή παραγωγή. Τα ντοματίνια όταν φυτεύονται σε γλάστρα, συνήθως φτάνουν ως και τα δυο μέτρα ύψος, και εμφανίζουν μεγάλη περίοδο συγκομιδής από το καλοκαίρι μέχρι τον χειμώνα. Οι ποικιλίες ντοματινιών που επιλέγουμε για καλλιέργεια σε γλάστρα είναι τα ντοματίνια με καρπούς σε σχήμα βελανιδιού με γλυκιά γεύση ή τα ντοματίνια τσέρι-Σαντορίνης, με μικρούς σφαιρικούς καρπούς και σχετικά υπόξινη γεύση.

Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι πιο ιδιαίτερο, είναι ευκαιρία να καλλιεργήσουμε κίτρινα ντοματίνια με χαρακτηριστική υπόξινη γεύση και μαύρα (ιώδη) ντοματίνια με αρωματική γεύση, καθώς και δίχρωμες κοκκινοπράσινες ποικιλίες.

Τι θέση επιλέγουμε για τα ντοματίνια σε γλάστρα;

Τοποθετούμε τη γλάστρα με το ντοματίνια σε μια ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι, σχετικά προστατευμένη από τον αέρα. Επιλέγουμε μπαλκόνι με νότια ή δυτική έκθεση συνήθως για να μπορέσει το ντοματίνι μας να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία.

Ο έντονος μεσημεριανός ήλιος τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα στο φύλλωμα ή να προκαλέσει στρεσαρίσματα στο φυτό. Γι’ αυτό είναι καλό να σκεπάζουμε για μια περίοδο με ειδικό δίχτυ για την προστασία από τον ήλιο (διαπερατότητας 40-50% στις ηλιακές ακτίνες).

Αν δεν κάνουμε αυτή την προστασία, μπορούμε την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου να μεταφέρουμε την γλάστρα με το ντοματίνι σε μια πιο ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι ή την αυλή μας. Επίσης, είναι σημαντικό να επιλέγουμε για τα ντοματίνια σε γλάστρα θέση προφυλαγμένη από τους δυνατούς ανέμους.

Tι γλάστρα και τι φυτόχωμα επιλέγουμε για τα ντοματίνια;

Επιλέγουμε γλάστρες, διαμέτρου τουλάχιστον σαράντα εκατοστών για να φυτέψουμε ένα φυτό ντοματινιού σε κάθε γλάστρα, ενώ μπορούμε να επιλέξουμε ζαρντινιέρες μήκους τουλάχιστον 80 εκατοστών για να φυτέψουμε δύο φυτά ντοματιτιών. Είναι απαραίτητο οι γλάστρες να έχουν τρύπα αποστράγγισης στο κάτω μέρος για να φεύγει το νερό.

Συμπληρωματικά, τοποθετούμε στη βάση ένα λεπτό στρώμα 3-4 εκατοστά από χαλίκια και βότσαλα, για να στραγγίζει καλύτερο το νερό. Πάνω από τη στρώση χαλικιών, βάζουμε ένα κομμάτι γεωυφάσματος, που επιτρέπει να περάσει το νερό και παράλληλα συγκρατεί το χώμα. Επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά ή ανακατεύουμε κομπόστ μαζί με άφθονη χωνεμένη κοπριά, τύρφη και περλίτη σε αναλογία όγκου 1:1:2:1 και μικρή ποσότητα (3-4 κουταλιές της σούπας) πλήρες βιολογικό λίπασμα.

Χρειάζονται υποστήλωση τα ντοματίνια σε γλάστρα;

Όταν καλλιεργούμε ντοματίνια σε γλάστρα, λόγω της μεγάλης ανάπτυξής τους και επειδή οι περισσότερες ποικιλίες είναι αναρριχώμενες, απαιτείται να τις υποστηλώσουμε για να τις στηρίξουμε. Συνήθως, η υποστήλωση στα ντοματίνια γίνεται με ξύλινα ή μεταλλικά πασσαλάκια ώστε να μην έχουμε προβλήματα με τον αέρα, καθώς και με το αυξημένο βάρος φορτίου των καρπών.

Είναι σημαντικό να δένουμε τους βλαστούς με ελαστικό σχοινί πάνω στα καλαμάκια, ώστε να μην πληγώνονται οι βλαστοί του ντοματινιού και προκληθούν ξηράνσεις. Κάποιοι καλλιεργητές ντοματινιών επιλέγουν ανοξείδωτο μεταλλικό πλέγμα, και το τυλίγουν γύρω από το φυτό για να αποτελέσει ένα πιο σταθερό πλαίσιο στήριξης των βλαστών του ντοματινιού για να αντέχουν το βάρος των καρπών που θα σχηματιστούν.