Φύτευση χειμερινών λαχανικών.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου και όλο σχεδόν το φθινόπωρο , όσοι από εμάς ασχολούμαστε με την ερασιτεχνική λαχανοκομία , πρέπει να εγκαταστήσουμε τον χειμερινό μας λαχανόκηπο για να έχουμε την συγκομιδή της εποχής.

Τα πιο δημοφιλή είδη που μπορούμε να καλλιεργήσουμε αυτή την εποχή είναι το λάχανο , το κουνουπίδι , το μπρόκολο , τα λαχανάκια Βρυξελλών , το μαρούλι , το φρέσκο κρεμμυδάκι , το σκόρδο , το πράσο , το καρότο , τα κουκιά , το πατζάρι , τα ραδίκια , το σέσκουλο , το σπανάκι και τα πάντα επίκαιρα σέλινο , μαϊντανός και ραπανάκια.

Όλα τα παραπάνω ξεκινάνε από σπόρο εκτός από το δρεμμυδάκι και το σκόρδο που είναι καλύτερο να φυτέψουμε βολβούς . Κάποια είδη μπορούμε να τα σπείρουμε απευθείας στον κήπο ή το παρτέρι μας , όπως  τα ραδίκια , το σπανάκι , τα κουκιά και τα ραπανάκια .

Τα υπόλοιπα πρέπει να τα σπείρουμε πρώτα σε μικρά γλαστράκια και κατόπιν να φυτέψουμε τα σπορόφυτα στις θέσεις τους . Η καλύτερη μέθοδος είναι να προμηθευτούμε έτοιμα ριζωμένα σπορόφυτα , από κάποιο φυτώριο για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία και τον χρόνο του πρώτου σταδίου . Έτσι κι αλλιώς είναι πολύ οικονομικά ,μπορούμε να διαλέξουμε ότι ποικιλία θέλουμε , και αν το επιθυμούμε υπάρχουν και πιστοποιημένα βιολογικά σπορόφυτα.

Προετοιμάζουμε τον χώρο μας με ένα καλό σκάλισμα. Απομακρύνουμε υπολείμματα από προηγούμενες καλλιέργειες (ρίζες , στελέχη κλπ.) . Εμπλουτίζουμε την περιοχή που θα φυτέψουμε με μια καλή ποσότητα οργανικής ουσίας , όπως το  Φυτοnet vermicompost που είναι κατάλληλο και εγκεκριμένο και για βιολογικές καλλιέργειες .

Ξεχωρίζουμε τις περιοχές που θα μπει το κάθε είδος και κάνουμε τις κατάλληλες γραμμές ή επίπεδα . Το λάχανο , το μπρόκολο και το κουνουπίδι φυτεύονται σε γραμμές σε μεγάλες σχετικά αποστάσεις (50 εκατοστά) . Τα μαρούλια και τα κρεμμυδάκια επίσης καλό είναι να φυτευτούν σε τάξη αλλά σε μικρότερες αποστάσεις (20 εκατοστά) .Τα υπόλοιπα φυτεύονται ή σπέρνονται τυχαία αλλά όχι πυκνότερα από τα 15 εκατοστά.

Μόλις τελειώσουμε τη φύτευση ή την σπορά , ποτίζουμε ελαφρά. Το επόμενο διάστημα έχουμε μπροστά μας διάφορες εργασίες περιποίησης μέχρι την συγκομιδή!