Φύτευση, καλλιέργεια και συγκομιδή αγγουριών

Φύτευση, καλλιέργεια και συγκομιδή αγγουριών
Φύτευση, καλλιέργεια και συγκομιδή αγγουριών

Ένα λαχανικό εύκολης φροντίδας που αγαπά τον ήλιο και το νερό, τα αγγούρια αναπτύσσονται γρήγορα αρκεί να λαμβάνουν σταθερό πότισμα και ζεστασιά. Μην αφήνετε τα αγγούρια να μεγαλώσουν πολύ πριν τα μαζέψετε, διαφορετικά θα πικρίσουν! Δείτε πώς να φυτεύετε, να μεγαλώνετε και να συγκομίζετε αγγούρια στον κήπο σας.

Σχετικά με τα αγγούρια

Υπάρχουν δύο τύποι φυτών αγγουριού: αγγούρια αμπέλου και τα αγγούρια θάμνων. . 

  • Τα αγγούρια αμπέλου, οι πιο κοινές ποικιλίες, αναπτύσσονται σε ζωηρές κληματαριές που σκιάζονται από μεγάλα φύλλα. Η ανάπτυξη αυτών των φυτών είναι γρήγορη και η απόδοση των καλλιεργειών είναι άφθονη εάν τα φροντίζετε σωστά. Οι ποικιλίες αμπέλου αναπτύσσονται καλύτερα όταν ειναι σε πέργκολα ή φράχτη. Δεδομένου ότι αναπτύσσονται από το έδαφος, οι καρποί θα είναι πιο καθαροί – έναντι αυτών που αναπτύσσονται απευθείας στην κορυφή του εδάφους – συχνά πιο άφθονα και πιο εύκολο να μαζευτούν.
  • Τα αγγούρια θάμνων , ωστόσο, ταιριάζουν όμορφα σε δοχεία και μικρούς κήπους .

Εάν ενδιαφέρεστε να φτιάξετε τουρσιά, προτείνουμε παρακάτω αρκετές παραγωγικές ποικιλίες που εκτρέφονται ειδικά για τουρσί, όπως το κειμήλιο «Boston Pickling» ή «Calypso». Για τραγανά τουρσιά, φροντίστε να τα ετοιμάσετε μέσα σε λίγες ώρες από τη συγκομιδή!

Πότε να φυτέψετε αγγούρια

  • Για μια πρώιμη καλλιέργεια, σπείρετε σπόρους αγγουριού σε εσωτερικούς χώρους περίπου 3 εβδομάδες πριν σκοπεύετε να τους μεταφυτεύσετε στο έδαφος. Παρέχετε κάτω θερμότητα περίπου 70ºF (21ºC) με ένα μαξιλάρι θέρμανσης ή τοποθετήστε τις σπόρους πάνω από ένα ψυγείο ή θερμοσίφωνα. 
  • Τα φυτά αγγουριού πρέπει να σπέρνονται σε εξωτερικούς χώρους ή να μεταφυτεύονται έξω στο έδαφος όχι νωρίτερα από 2 εβδομάδες μετά την τελευταία ημερομηνία παγετού . Τα αγγούρια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στον παγετό και τη ζημιά από το κρύο. το έδαφος πρέπει να είναι τουλάχιστον 70ºF (21ºC) για βλάστηση. Τα σποριόφυτα σταθεροποιούνται καλύτερα σε αυτή τη θερμοκρασία επίσης. (Σε ψυχρότερα κλίματα, ζεστάνετε το χώμα καλύπτοντάς το με μαύρο πλαστικό.)  Μην φυτεύετε έξω πολύ σύντομα!
  • Κάνετε διαδοχικές φυτεύσεις (κάθε 2 εβδομάδες) για συνεχή συγκομιδή κατά τη διάρκεια της σεζόν. Σε ζεστό έδαφος, τα αγγούρια θα αναπτυχθούν γρήγορα και θα ωριμάσουν σε περίπου 6 εβδομάδες.

Επιλογή και προετοιμασία τοποθεσίας φύτευσης

  • Επιλέξτε μια τοποθεσία με πλήρη ήλιο. Τα αγγούρια χρειάζονται ζεστασιά και πολύ φως. 
  • Τα αγγούρια απαιτούν γόνιμο έδαφος. Πριν από τη φύτευση, προσθέστε περίπου 2 ίντσες παλαιωμένης κοπριάς και/ή κομπόστ στο κρεβάτι και δουλέψτε το σε βάθος 6 έως 8 ίντσες. Το έδαφος πρέπει να είναι υγρό αλλά να στραγγίζει καλά (όχι μουσκεμένο) και ζεστό.
  • Το έδαφος πρέπει να είναι ουδέτερο ή ελαφρώς όξινο με pH περίπου 6,5 έως 7,0.
  • Βελτιώστε το αργιλώδες έδαφος με την προσθήκη οργανικής ύλης. Βελτιώστε το πυκνό, βαρύ έδαφος προσθέτοντας τύρφη, κομπόστ ή σάπια κοπριά. (Κάντε μια δοκιμή εδάφους εάν δεν είστε σίγουροι για τον τύπο του εδάφους σας, επικοινωνήστε με την τοπική συνεταιριστική επέκταση της κομητείας σας .) Τα ελαφριά, αμμώδη εδάφη προτιμώνται για τους βόρειους κήπους, καθώς θερμαίνονται γρήγορα την άνοιξη. 

Πώς να φυτέψετε αγγούρια

  • Φυτέψτε σπόρους σε βάθος 1 ίντσας και περίπου 3 έως 5 πόδια απόσταση μεταξύ τους στη σειρά, ανάλογα με την ποικιλία (δείτε το πακέτο σπόρων για λεπτομέρειες). Για αμπέλια που εκπαιδεύονται σε πέργκολα, τα φυτά του διαστήματος απέχουν 1 πόδι μεταξύ τους.
  • Τα αγγούρια μπορούν επίσης να φυτευτούν σε αναχώματα (ή «λόφους») που απέχουν μεταξύ τους 1 έως 2 πόδια, με 2 έως 3 σπόρους να φυτεύονται σε κάθε ανάχωμα. Μόλις τα φυτά φτάσουν τις 4 ίντσες σε ύψος, αραιώστε τα σε ένα φυτό ανά ανάχωμα. 
  • Εάν ζείτε σε ψυχρότερα κλίματα, μπορείτε να βοηθήσετε να ζεσταθεί το έδαφος πριν από τη φύτευση καλύπτοντας το λόφο ή τη σειρά με μαύρο πλαστικό.

  • Μετά τη φύτευση, καλύψτε την περιοχή με άχυρο, ψιλοκομμένα φύλλα ή άλλο οργανικό σάπια φύλλα για να κρατήσετε μακριά τα παράσιτα και επίσης κρατήστε τους τύπους θάμνων μακριά από το έδαφος για να αποφύγετε τις ασθένειες.

  • Μια πέργκολα είναι μια καλή ιδέα αν θέλετε να σκαρφαλώσει ή αν έχετε περιορισμένο χώρο. Το καφασωτό προστατεύει επίσης τον καρπό από ζημιές από την κατάκλιση στο υγρό έδαφος. Δείτε πώς να φτιάξετε μια πέργκολα και να στηρίξετε τα λαχανικά της αμπέλου .
  • Καλύψτε τους φρεσκοφυτεμένους σπόρους αγγουριού με καλύμματα σειρών, δίχτυ ή ένα καλάθι με μούρα εάν έχετε παράσιτα. Αυτό θα τους εμποδίσει να ξεθάψουν τους σπόρους.

Πώς να καλλιεργήσετε αγγούρια

  • Όταν βγαίνουν τα σπορόφυτα, αρχίστε να ποτίζετε συχνά.
  • Η κύρια απαίτηση φροντίδας για τα αγγούρια είναι το σταθερό πότισμα! Χρειάζονται τουλάχιστον μία ίντσα νερό την εβδομάδα (ή περισσότερο, εάν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές). Το ασυνεπές πότισμα οδηγεί σε φρούτα με πικρή γεύση.
  • Ποτίστε αργά το πρωί ή νωρίς το απόγευμα και αποφύγετε να βραχούν τα φύλλα, καθώς αυτό μπορεί να ενθαρρύνει ασθένειες των φύλλων που μπορεί να καταστρέψουν το φυτό. Εάν είναι δυνατόν, ποτίστε τα αγγούρια σας με λάστιχο εμποτισμού ή στάγδην άρδευση για να διατηρήσετε το φύλλωμα στεγνό. 

  • Επιστρώστε γύρω από τα φυτά για να διατηρήσετε την υγρασία του εδάφους.
  • Καλύψτε τα νεαρά φυτά με καλύμματα σειρών ή καλάθια μούρων εάν εμφανιστούν παράσιτα.
  • Όταν τα σπορόφυτα φτάνουν τα 4 ίντσες ψηλά, τα φυτά λεπταίνουν έτσι ώστε να απέχουν τουλάχιστον 1 ½ πόδια μεταξύ τους.
  • Εάν έχετε επεξεργαστεί οργανική ύλη στο έδαφος πριν από τη φύτευση, μπορεί να χρειαστεί μόνο να στρώσετε τα φυτά σας με λίπασμα ή καλά σάπια κοπριά με φειδώ.

  • Διαφορετικά, λιπάνετε τα φυτά με υγρό λίπασμα 5-10-10. Εφαρμόστε 1 εβδομάδα μετά την έναρξη της ανθοφορίας του φυτού και στη συνέχεια κάθε 3 εβδομάδες, απευθείας στο έδαφος γύρω από τα φυτά. Ή, μπορείτε να δουλέψετε ένα κοκκώδες λίπασμα στο έδαφος. Μην κάνετε υπερβολική λίπανση γιατί οι καρποί θα καθυστερήσουν.
  • Εάν έχετε περιορισμένο χώρο ή προτιμάτε κάθετα αμπέλια, βάλτε πέργκολα νωρίς για να αποφύγετε ζημιές στα φυτά και τα αμπέλια.
  • Ψεκάστε τα αμπέλια με ζαχαρόνερο για να προσελκύσετε τις μέλισσες και να δώσετε περισσότερους καρπούς.
Παράσιτο/ΑσθένειαΤύποςΣυμπτώματαΈλεγχος/Πρόληψη
ΑνθρακνόζηΜύκηταςΚίτρινες/καφέ/μοβ/μαύρες κηλίδες στα φύλλα. βυθισμένες, σκούρες κηλίδες στους μίσχους και στα φρούτα. Οι κηλίδες μπορεί να αναπτύξουν μια σολομό-ροζ, ζελατινώδη μάζα. τελικά, σήψη? στο καλαμπόκι, οι κορυφές σβήνουν και τα κοτσάνια σαπίζουνΚαταστρέψτε μολυσμένα φυτά. επιλέξτε ανθεκτικές ποικιλίες. παρέχουν καλή αποστράγγιση. αποφύγετε το πότισμα από πάνω. εφαρμόστε κομπόστ. χρησιμοποιήστε σάπια φύλλα? εκ περιτροπής καλλιέργειες
ΑφίδεςΕντομοΔύσμορφα/κίτρινα φύλλα. παραμορφωμένα λουλούδια/φρούτα. κολλώδες “μελίτωμα” (περιττώματα). αιθάλη, μαύρη μούχλαΚαλλιεργήστε συντροφικά φυτά ; Χτυπήστε μακριά με ψεκασμό νερού? εφαρμόστε εντομοκτόνο σαπούνι. Βάλτε φλούδες μπανάνας ή πορτοκαλιού γύρω από τα φυτά. Σκουπίστε τα φύλλα με διάλυμα 1 έως 2 τοις εκατό σαπουνιού πιάτων (χωρίς πρόσθετα) και νερό κάθε 2 έως 3 ημέρες για 2 εβδομάδες. προσθέστε αυτοφυή φυτά για να προσκαλέσετε ωφέλιμα έντομα
Άνθη-άκρο σήψηΔιαταραχήΣκούρες, εμποτισμένες με νερό κηλίδες στο άκρο των ανθέων του καρπού (απέναντι στέλεχος) μπορεί να μεγεθυνθούν και να γίνουν βυθισμένες και δερματώδειςΠροκαλείται από την έλλειψη ασβεστίου στα φρούτα, συχνά λόγω της αποτυχίας των ριζών να λάβουν επαρκές νερό ή/και θρεπτικά συστατικά. Αφαιρέστε τα προσβεβλημένα φρούτα. φυτέψτε σε κατάλληλη θερμοκρασία εδάφους. ποτίστε βαθιά και ομοιόμορφα. χρησιμοποιήστε σάπια φύλλα? Διατηρήστε το κατάλληλο pH του εδάφους (περίπου 6,5) και τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών. αποφύγετε το υπερβολικό άζωτο. παρέχουν καλή αποστράγγιση. αποτρέψτε τη βλάβη της ρίζας
Σκαθάρια αγγουριούΕντομοΤρύπες σε φύλλα/λουλούδια. φρούτο ραμμένο? τα φυτά με καθυστέρηση/πεθαίνουν (Σημεία βακτηριακού μαρασμού: μαρασμός, τα φυτά πεθαίνουν, τα άκρα των κομμένων στελεχών, όταν συμπιέζονται μεταξύ τους για 10 δευτερόλεπτα και αποσπώνται, απελευθερώνουν κορδόνι, λευκό χυμό)Handpick? σάπια φύλλα σε μεγάλο βαθμό? χρησιμοποιήστε καλύμματα σειρών. καταστρέφουν φυτά μολυσμένα με βακτηριακή μαρασμό
ΠερονόσποροςΜύκηταςΚίτρινες, γωνιακές κηλίδες στις επάνω επιφάνειες των φύλλων που γίνονται καφέ. λευκό/μωβ/γκρι βαμβακερή ανάπτυξη μόνο στις κάτω πλευρές των φύλλων. παραμορφωμένα φύλλα ή φούντες καλαμποκιού. αποφύλλωσηΑφαιρέστε τα υπολείμματα φυτών. επιλέξτε ανθεκτικές ποικιλίες. εξασφάλιση καλής κυκλοφορίας αέρα. αποφύγετε το πότισμα από πάνω
ωίδιοΜύκηταςΤυπικά, οι λευκές κηλίδες στις επάνω επιφάνειες των φύλλων επεκτείνονται σε επικάλυψη που μοιάζει με αλεύρι σε ολόκληρα φύλλα. Το φύλλωμα μπορεί να κιτρινίσει/πεθάνει. παραμόρφωση / παραμόρφωση των φύλλων / λουλουδιώνΚαταστρέψτε τα μολυσμένα φύλλα ή φυτά. επιλέξτε ανθεκτικές ποικιλίες. Φυτέψτε σε ηλιόλουστο, αν είναι δυνατόν. εξασφάλιση καλής κυκλοφορίας αέρα. Ψεκάστε τα φυτά με 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα διαλυμένη σε 1 λίτρο νερό. καταστρέφουν τα υπολείμματα των καλλιεργειών
Μωσαϊκό ιός (αγγούρι)ΙόςΠοικίλλει ανάλογα με το φυτό, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει στάσιμο, στίγματα πράσινο/κίτρινο/λευκό μοτίβο ή κηλίδες με δακτυλίους στα φύλλα/καρπούς. παραμορφωμένη ανάπτυξη των φύλλων. κονδυλώματα στα φρούταΚαταστρέψτε μολυσμένα φυτά. επιλέξτε ανθεκτικές ποικιλίες και πιστοποιημένους σπόρους χωρίς ιούς. χρησιμοποιήστε καλύμματα σειρών. απολυμάνετε εργαλεία? αγριόχορτο; αφίδες ελέγχου? χρησιμοποιήστε σάπια φύλλα
Σκουός σφάλματαΕντομοΠολλές μικρές, κίτρινες/καφέ/μαύρες κηλίδες στα φύλλα. μαραίνω; σημαδεμένα φρούταHandpick? συνθλίψτε κίτρινες/χάλκινες συστάδες αυγών στις κάτω πλευρές των φύλλων. Τοποθετήστε σανίδες στο χώμα και ελέγξτε για παράσιτα από κάτω κάθε πρωί. αφαιρέστε τα υπολείμματα φυτών? χρησιμοποιήστε καλύμματα σειρών. εκ περιτροπής καλλιέργειες
Λευκές μύγεςΕντομοΚολλώδες «μελίτωμα» (περιττώματα). αιθάλη, μαύρη μούχλα. κίτρινες/ασημένιες περιοχές στα φύλλα. μαραμένα/καύσιμα φυτά. παραμόρφωση; οι ενήλικες πετούν εάν ενοχλούνται. ορισμένα είδη μεταδίδουν ιούςαφαιρέστε τα προσβεβλημένα φύλλα/φυτά. Χρησιμοποιήστε κενό χειρός για την απομάκρυνση των παρασίτων. Ψεκάστε νερό στις κάτω πλευρές των φύλλων το πρωί/βράδυ για να εξοντώσετε τα παράσιτα. παρακολουθήστε ενήλικες με κίτρινες κολλώδεις παγίδες. ψεκασμός με εντομοκτόνο σαπούνι. προσκαλέστε ωφέλιμα έντομα και κολίβρια με αυτοφυή φυτά. αγριόχορτο; χρησιμοποιήστε ανακλαστικό στρώμα

Λίγα ή καθόλου φρούτα:

  • Εάν τα φυτά αγγουριού σας δεν καρποφορούν, συνήθως δεν προκαλείται από ασθένεια. Μάλλον υπάρχει θέμα επικονίασης. Τα πρώτα λουλούδια είναι συνήθως όλα αρσενικά. Και τα θηλυκά και τα αρσενικά λουλούδια πρέπει να ανθίζουν ταυτόχρονα για να δέσει ο καρπός. Αυτό μπορεί να μην συμβεί νωρίς στη ζωή του φυτού, οπότε να είστε υπομονετικοί. (Τα θηλυκά άνθη είναι αυτά με ένα μικρό πρήξιμο σε σχήμα αγγουριού στη βάση που θα γίνει ο καρπός· τα αρσενικά άνθη δεν έχουν αυτό το πρήξιμο στη βάση.)
  • Η έλλειψη φρούτων μπορεί επίσης να οφείλεται σε κακή επικονίαση από τις μέλισσες , ειδικά λόγω βροχής ή χαμηλών θερμοκρασιών ή εντομοκτόνων. Για να είστε σίγουροι, μπορείτε πάντα να επικονιάζετε με το χέρι. (Βυθίστε ένα Q-tip στην αρσενική γύρη και μεταφέρετέ το στο κέντρο του θηλυκού άνθους.)
  • Θυμηθείτε, οι γυναικείες υβριδικές ποικιλίες (αυτές που παράγουν κυρίως θηλυκά άνθη) απαιτούν φυτά αγγουριού συντροφιάς με αρσενικά άνθη για να παράγουν καρπούς.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

  • Το «Boston Pickling»  (άμπελος) είναι η αγαπημένη μας ποικιλία κειμήλιο που εκτρέφεται ειδικά για τουρσί.
  • Το «Burpless Bush Hybrid» (θάμνος) είναι καλό για μικρούς κήπους, γλάστρες ή τουρσί.
  • Το «Bush Crop»  (θάμνος) είναι μια νάνος ποικιλία με υψηλή απόδοση. Εξαιρετικό για να φάτε φρέσκο.
  • Το «Calypso»  (άμπελος ) είναι ανθεκτικό στις ασθένειες και έχει υψηλή απόδοση. Ιδανικό για τουρσί.
  • Το «λεμόνι»  (άμπελος ) παράγει στρογγυλούς, κίτρινους, υπεργλυκούς καρπούς. Διασκέδαση για παιδιά!
  • Το «Parisian Pickling»  (άμπελος) παράγει μακριά, λεπτά αγγούρια ιδανικά για την παρασκευή αγγουριών ή κορνιχόν.
  • Το «Sweet Success» (άμπελος) είναι καλό για τα θερμοκήπια, καθώς δεν απαιτεί επικονιαστές. Παράγει καρπό χωρίς κουκούτσια.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

Πώς να μαζέψετε αγγούρια

  • Μην αφήνετε τα αγγούρια να γίνουν πολύ μεγάλα γιατί θα έχουν πικρή γεύση.
  • Κατά την περίοδο αιχμής της συγκομιδής, θα πρέπει να μαζεύετε αγγούρια κάθε δύο μέρες. Θα μεγαλώσουν γρήγορα!
    • Συγκομίστε κανονικά αγγούρια σε φέτες όταν έχουν μήκος περίπου 6 έως 8 ίντσες (ποικιλίες σε φέτες).
    • Συγκομίστε άνηθους μήκους 4 έως 6 ίντσες και αγγουράκια τουρσί  με μήκος 2 ίντσες.
    • Τα μεγάλα αγγούρια χωρίς ρέψιμο μπορεί να έχουν μήκος έως και 10 ίντσες και ορισμένοι τύποι είναι ακόμη μεγαλύτεροι.
  • Τα αγγούρια μαζεύονται καλύτερα πριν οι σπόροι τους γίνουν σκληροί και τρώγονται όταν είναι ανώριμα. Μην τα αφήσετε να κιτρινίσουν. Ένα αγγούρι είναι υψηλής ποιότητας όταν είναι ομοιόμορφα πράσινο, σφιχτό και τραγανό. 
  • Τυχόν αγγούρια που μένουν στο αμπέλι για πολύ καιρό θα έχουν επίσης σκληρή φλούδα και χαμηλότερη παραγωγικότητα των φυτών.
  • Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι ή μια κουρευτική μηχανή για να κόψετε το στέλεχος πάνω από τα φρούτα. Το τράβηγμα του καρπού μπορεί να βλάψει το αμπέλι. 
  • Κράτα τα επιλεγμένα. Εάν δεν το κάνετε, καθώς τα φυτά ωριμάζουν, θα σταματήσουν να παράγουν.

Πώς να αποθηκεύσετε τα αγγούρια

  • Τα αγγούρια είναι πάνω από 90 τοις εκατό νερό. Φυλάσσεται τυλιγμένο σε πλαστική μεμβράνη για να διατηρείται η υγρασία.
  • Διατηρούνται για 7 έως 10 ημέρες όταν φυλάσσονται σωστά στο ψυγείο.

ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ

  • Φυτέψτε αγγούρια όσο φοράτε τις πιτζάμες σας, την πρώτη μέρα του Μαΐου, πριν την ανατολή του ηλίου, και κανένα ζωύφιο δεν θα τα φάει.
  • Τα αγγούρια χωρίς ρέψιμο έχουν ελάχιστη έως καθόλου κουκουρβιτακίνη, η οποία προκαλεί πικρία και αυξάνει την πιθανότητα ρέψης από όσους το καταναλώνουν.
  • Εάν κάνετε τουρσί, σκεφτείτε να καλλιεργήσετε άνηθο, ένα αγαπημένο βότανο για τουρσί! Φυτεύστε κάθε λίγες εβδομάδες μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού για να εξασφαλίσετε σταθερή παροχή.
  • Μην ξεχνάτε ότι τα αγγούρια δεν προορίζονται μόνο για κατανάλωση. Όταν πολτοποιούνται στο μπλέντερ, τα αγγούρια κάνουν μια υπέροχη καλοκαιρινή περιποίηση προσώπου για τόνωση του δέρματος και μείωση του πρηξίματος.