Γιατί δεν πρέπει να φυτεύεις αγγούρια και ντομάτες μαζί στον κήπο

Αν θέλεις να καλλιεργήσεις τόσο αγγούρια όσο και ντομάτες στον κήπο σου υπάρχουν ορισμένοι κανόνες
Αν θέλεις να καλλιεργήσεις τόσο αγγούρια όσο και ντομάτες στον κήπο σου υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσεις για να διασφαλίσεις ότι θα ανθίσουν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.

Είτε είναι η πρώτη φορά που δημιουργείς έναν ανθισμένο λαχανόκηπο είτε είσαι έμπειρη επαγγελματίας, το πιθανότερο είναι ότι το σχέδιο φύτευσής σου θα περιλαμβάνει τόσο αγγούρια όσο και ντομάτες. Πράγματι, οι ντομάτες είναι καλά φυτά συντροφιάς για τα αγγούρια επειδή μοιράζονται παρόμοιες απαιτήσεις όσον αφορά τον ήλιο και το έδαφος στον κήπο σου. Ωστόσο, αυτή η φυσική συμβίωση μπορεί επίσης να αποδειχθεί επιβλαβής, καθώς μπορούν να μοιράζονται ασθένειες και να ανταγωνίζονται για νερό.

Πέρα από την πάλη για τα ίδια θρεπτικά συστατικά και πόρους, και τα δύο λαχανικά χρειάζονται άφθονο ηλιακό φως για να ευδοκιμήσουν, επομένως θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι κανένα από τα δύο δεν σκιάζει τον σύντροφό του στον κήπο. Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι ότι τα φυτά που δεν απέχουν αρκετά μεταξύ τους μπορεί να προκαλέσουν υλοτόμηση νερού, κάτι που θα είναι επιζήμιο τόσο για τα αγγούρια όσο και για τις ντομάτες, καθώς απαιτούν καλά στραγγιζόμενο έδαφος.

Γιατί δεν πρέπει να φυτεύεις αγγούρια και ντομάτες μαζί στον κήπο

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι τα δύο φυτά είναι ευάλωτα σε ορισμένες από τις ίδιες ασθένειες, όπως ο ιός του μωσαϊκού. Αυτό σημαίνει ότι αν το ένα αρρωστήσει, είναι πιθανό να μολυνθεί και το άλλο και θα χάσεις  τη σοδειά τους. Έτσι, αν θέλεις να καλλιεργήσεις τόσο αγγούρια όσο και ντομάτες στον κήπο σου, σίγουρα μπορείς, αλλά υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσεις για να διασφαλίσεις ότι θα ανθίσουν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.

Πώς να τοποθετήσεις σωστά τα αγγούρια και τις ντομάτες στον κήπο σου

Εάν θέλεις να καλλιεργείς αγγούρια και ντομάτες στην αυλή σου, το κλειδί για την ανάπτυξη ενός υγιούς κήπου είναι το να φροντίζεις για τη σωστή απόσταση. Ιδανικά, φύτεψε τις ντομάτες σου σε απόσταση 30 με 40 εκατοστά μεταξύ τους σε σειρές που έχουν μεταξύ 1 με 1,5 μέτρα μεταξύ τους. Όσο για τα αγγούρια, άφησε 30 με 40 εκατοστά μεταξύ των φυτών σας και 1,5 έως και 2 μέτρα μεταξύ κάθε σειράς. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι κάθε φυτό λαμβάνει το νερό, το φως και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται χωρίς να χρειάζεται να στερήσει κανέναν από τους γείτονές του αυτά τα απαραίτητα.

Αυτές είναι οι 10 συμβουλές που θα σε κάνουν να απαλλαγείς από το φούσκωμα μία για πάντα

Εάν δεν έχεις χώρο και θέλεις να μεγιστοποιήσεις την παραγωγή λαχανικών, μια άλλη βιώσιμη επιλογή είναι να αναμίξεις τα αγγούρια με τη μικρότερη, πιο συμπαγή καθορισμένη ποικιλία ντομάτας. Για ιδανικά αποτελέσματα, φύτεψε τα αγγούρια δίπλα σε έναν φράχτη ή σε ειδική πέργκολα για να σχηματίσετε την πίσω άκρη του κρεβατιού του κήπου σου. Στη συνέχεια, φύτεψε τις ντομάτες απευθείας στο χώμα, αλλά τοποθέτησέ τις μπροστά από τα αγγούρια, έτσι ώστε να απέχουν τουλάχιστον μισό μέτρο μεταξύ τους.

Γιατί δεν πρέπει να φυτεύεις αγγούρια και ντομάτες μαζί στον κήπο

Όταν μετράς την κατάλληλη απόσταση, έλεγξε πάντα ότι και τα δύο φυτά έχουν αρκετή πρόσβαση στο φως του ήλιου και ότι οι ντομάτες δεν βρίσκονται στη σκιά των αμπελιών.