Καρκίνος: Τα 4 ένοχα μαγειρικά έλαια που συνδέονται με την ασθένεια

Καρκίνος: Τα 4 ένοχα μαγειρικά έλαια
Ορισμένες γενετικές ενώσεις που προέρχονται από την κατανάλωση τεσσάρων ελαίων θα μπορούσαν να είναι τοξικές για το σώμα. Για το λόγο αυτό, τέσσερα φυτικά έλαια θα ήταν σκόπιμο να τα αποφεύγουμε κατά το τηγάνισμα.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το μαγείρεμα με φυτικά έλαια μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο από τη χρήση κορεσμένων λιπών, όπως το βούτυρο και το λαρδί.Οι ερευνητές έχουν αποκαλύψει μια πληθώρα παραγόντων που προκαλούν καρκίνο και οι διατροφικές επιλογές είναι μια από τις αιτίες.

Οι ένοχες αλδεΰδες

Όταν θερμαίνονται, το καλαμποκέλαιο, το λάδι ηλίανθου, το φοινικέλαιο και της σόγιας απελευθερώνουν χημικές ουσίες γνωστές ως αλδεΰδες οι οποίες έχουν συνδεθεί με διάφορους τύπους καρκίνου.

Σε πρώιμη έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο DeMonfort, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γεύματα που τηγανίζονται σε φυτικά έλαια περιείχαν 200 φορές περισσότερες αλδεΰδες από την ημερήσια ποσότητα που συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη διαπίστωσε ότι το μαγείρεμα με ελαιόλαδο, λαρδί και βούτυρο παρήγαγε πολύ χαμηλότερες ποσότητες αλδεΰδης. Τα ευρήματα, επίσης, έδειξαν ότι το λάδι καρύδας μπορεί να είναι το πιο υγιεινό από όλα τα έλαια.

Ωστόσο, οι οργανισμοί υγείας είναι κατά των λιπαρών, καθώς συνδέονται άμεσα με δείκτες για καρδιακές παθήσεις όπως η υψηλή χοληστερόλη.

Επιπλέον, ορισμένες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι η έκθεση σε αλδεΰδες προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο.

Το World Cancer Research Fund (Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο) αναφέρει ότι η κατανάλωση ελαιολάδου συμβάλει στην υγεία βοηθώντας το σώμα να απορροφήσει βιταμίνες.

Κίνδυνος θάνατος η επαναχρησιμοποίηση μαγειρικών ελαίων
Ξεχωριστή έρευνα έχει επισημάνει έναν επιπλέον κίνδυνο που συνδέεται με την επαναχρησιμοποίηση μαγειρικών ελαίων, προειδοποιώντας ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα αποσυντιθέμενα έλαια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου με μετάλλαξη και αλλοίωση των γονιδίων που ξεκινούν την εξάπλωση του καρκίνου.

Τα έλαια που αποτελούνται από μονοακόρεστα και κορεσμένα λίπη, στον αντίποδα, τείνουν να είναι πιο σταθερά στη θερμότητα. Αυτά περιλαμβάνουν τον κραμβέλαιο και το ελαιόλαδο, τα οποία και τα δύο έχουν υψηλότερα επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών όπως το ελαϊκό οξύ.