Λουλούδια με έντονο άρωμα που μυρίζουν υπέροχα

Λουλούδια με έντονο άρωμα που μυρίζουν υπέροχα
Λουλούδια με έντονο άρωμα που μυρίζουν υπέροχα

Πόσο αγαπάμε όλοι μας τα λουλούδια και τι εντυπωσιακά που είναι τα φυτά όταν βρίσκονται ανθισμένα σε κήπους, σε παρτέρια, σε αυλές και σε μπαλκόνια! Μας εμπνέουν και προσφέρουν απλόχερα ένα υπέροχο θέαμα μποροστά στα μάτια μας, με τόσα ιδιαίτερα σχήματα και χρωματικούς συνδυασμούς σε μια αληθινή πανδαισία της φύσης.

Υπάρχουν λουλούδια που μας χαρίζουν ένα ακόμα μεγαλύτερο δώρο, που ξετρελαίνει τις αισθήσεις, μας κάνει να ονειρευόμαστε, να ταξιδεύουμε με τη φαντασία μας και να ερωτευόμαστε. Το μεθυστικό άρωμα τους!

Πράγματι το άρωμα των λουλουδιών, είναι μαγευτικό, άλλοτε απαλό, άλλοτε πιο έντονο, βαρύ, άλλοτε πιο γλυκό! Τόσα διαφορετικά λουλούδια με τόσα διαφορετικά αρώματα για να μυρίσουμε! Άλλα λουλούδια αφήνουν πιο έντονο το άρωμα τους τη νύχτα, άλλα είναι πιο έντονο τις μεσημεριανές ώρες. Κάθε λουλούδι έχει την δική του μοναδική μυρωδιά που παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του φυτού.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το άρωμα των λουλουδιών χρησιμεύει για να προσελκύσει έντομα, όπως τις μέλισσες και να γίνει η επικονίαση και γονιμοποίηση του λουλουδιού και κατά συνέπεια η διαιώνιση του φυτού. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, τα λουλούδια διαθέτουν έντονο άρωμα για να απωθήσουν επικίνδυνα έντομα που μπορεί να τα προσβάλλουν.

Ανεξάρτητα από τον λόγο που η φύση δημιούργησε το άρωμα των λουλουδιών, είμαστε πραγματικά τόσο τυχεροί που το νιώθουμε με τις αισθήσεις μας. Όλοι έχουμε συνδέσει αγαπημένες μας αναμνήσεις με το άρωμα τον λουλουδιών, από κήπους και μπαλκονια αγαπημένων μας ανθρώπων.

Και βέβαια να μην ξεχάσουμε και όσους θέλουν να αιχμαλωτίσουν το άρωμα των λουλουδιών, καθώς η βιομηχανία των αρωμάτων που προσφέρει τους πιο ελκυστικόυς συνδιασμούς αρωμάτων από τα εκχυλίσματα και τα αιθέρια έλαια των λουλουδιών. Τίποτα, όμως, δε μπορεί να συγκριθεί με τα αυθεντικά αρώματα των λουλουδιών που μοσχοβολούν μέσα στο φυσικό περιβάλλον! Επιλέγουμε τα 15 φυτά με το πιο ελκυστικό άρωμα για να φυτέψουμε σε κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας και να τα απολαμβάνουμε για πολλά χρόνια.

Λουλούδια που έχουν έντονο άρωμα

Γαρδένια

Ξεκινάμε με το πιο δημοφιλές αρωματικό λουλούδι των ελληνικών σπιτιών, τη γαρδένια. Ευαίσθητο και εντυπωσιακό καλλωπιστικό φυτό που ξεχωρίζει για τα λευκά αρωματικά άνθη και τα γυαλιστερά φύλλα του. Η γαρδένια προτιμά δροσερό ημισκιερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει, σε σχετικά προφυλαγμένη θέση, μακριά από ζεστούς ανέμους, καθώς και από δυνατούς βοριάδες. Χρειάζεται αρκετό φως για να ανθίσει και καλό αερισμό γιαυτό άλλωστε αποφεύγουμε να την έχουμε κοντά σε τοίχους και κάτω από τέντες. Επίσης, δεν αφήνουμε τη γαρδένια να έρχεται σε επαφή με την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά το καλοκαίρι, καθώς της δημιουργεί εγκαύματα στα φύλλα, ενώ παράλληλα προκαλεί πτώση των μπουμπουκιών της.

10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας

Γιασεμί

Συνεχίζουμε με το δημοφιλέστερο αναρριχώμενο φυτό, το γιασεμί που μας χαρίζει απλόχερα το γλυκό άρωμα των λουλουδιών του, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Για να εξασφαλίσουμε πλούσια ανθοφορία στο γιασεμί μας, επιλέγουμε μια ηλιοφανή ή ημισκιερή θέση για να το μεταφυτεύσουμε καθώς χρειάζεται άπλετο ηλιακό φως. Αν φυτέψουμε το γιασεμί σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, προτιμούμε νότιο προσανατολισμό για να μας ανταμείψει με περισσότερα λουλούδια. Το γιασεμί είναι ανθεκτικό στη ζέστη και στην ξηρασία, χρειάζεται όμως να το προφυλάξουμε από βοριάδες καθώς είναι ευαίσθητο στην παγωνιά, ειδικά το χιώτικο γιασεμί.

Συμβουλές φροντίδας για το γιασεμί

Φρέζια

Η λίστα μας με τα λουλούδια που έχουν έντονο άρωμα περιλαμβάνει τις φρέζιες, τα εντυπωσιακά φθινοπωρινά βολβώδη φυτά με τα λουλούδια τους σε υπέροχα χρώματα! κόκκινο, μωβ, ροζ, κίτρινο, φούξια και λευκό. Είτε τη φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι είτε σε παρτέρι στον κήπο, η φρέζια μας δίνει ανθοφορία με εξαιρετικό άρωμα. Πάντως, το πιο έντονο άρωμα το έχουν οι μονές φρέζιες και ιδιαίτερα οι άσπρες και οι κίτρινες. Επιλέγουμε λοιπόν ένα ηλιοφανές σημείο και φυτύουμε τους βολβούς της φρέζιας σε βάθος 5 εκατοστών μέσα στο χώμα με την «μυτούλα» του βολβού προς τα πάνω και σε αποστάσεις 10 εκατοστά μεταξύ των βολβών. Θα μας αποζημιώσουν σε 2,5-3 μήνες με την ευωδιαστή ανθοφορία τους.

Φύτευση και φρόντιδα φρέζιας

Νυχτολούλουδο

Ο κατάλογος μας με τα φυτά που διαθέτουν λουλουδια με έντονο άρωμα δεν μπορούσε παρά να μην συμπεριλάβει και το νυχτολούλουδο, τον καλλωπιστικό θάμνο με τα γυαλιστερά στενόμακρα φύλλα και τα μικρά κρεμ λουλουδάκια πλημμυρίζει τους κήπους και τις αυλές με το γλυκό μεθυστικό άρωμα μόλις νυχτώσει. Επιλέγουμε θέση ηλιόλουστη για το νυχτολούλουδο για να χαρίσει την πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία του, προφυλαγμένο από τον δυνατό μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού, ειδικά αν το έχουμε φυτέψει σε γλάστρα. Το νυχτολούλουδο εκτός από αρωματικό, όμως, είναι και ευαίσθητο! Ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο χειμώνα και ταλαιπωρείται πολύ
και σε περιοχές κοντά στη θάλασσα.

Συμβουλές φροντίδας για το νυχτολούλουδο

Τριανταφυλλιά

Δε θα μπορούσαν να λείπουν οι τριανταφυλλιές με τις αρωματικές ποικιλίες και ανάμεσα τους, το υπέροχο άρωμα της παραδοσιακής εκατοντάφυλλης ροζέ τρινταφυλλιάς που συναντούσαμε στους κήπους των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Βέβαια, και τώρα υπάρχουν πολλές καινούργιες ποικιλίες με ξεχωριστό και δυνατό άρωμα. Νάνες ποικιλίες τριανταφυλλίας, θαμνώδεις, αναρριχώμενες σε διάφορα χρώματα και σχήματα λουλουδιών. Με λίγο ψάξιμο μπορούμε να ανακαλύψουμε αρκετές από αυτές για να τις φυτέψουμε και να μοσχοβολήσουν στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας! Κι αν συναντήσουμε μια αρωματική τριανταφυλλιά σε κάποιο φιλικό, γειτονικό ή και άγνωστο κήπο, δεν διστάζουμε να ζητήσουμε ένα κλαδάκι. Ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς με κλαδάκι (μόσχευμα) είναι αρκετά εύκολος αν ακολουθήσουμε τις κατάλληλες οδηγίες.

Φροντίδα Τριανταφυλλιάς