Μαγειρική σόδα: Tο πιο φθηνό, χρήσιμο προϊόν για τον κήπο και γιατί πρέπει να το χρησιμοποιείς

Η μαγειρική σόδα είναι μια απλή λύση για την προστασία των φυτών σας χωρίς να χρειάζεται να βασιστείς σε δαπανηρές μεθόδους καταπολέμησης παρασίτων ή χημικές επιλογές.

Η μαγειρική σόδα είναι το απόλυτο εργαλείο κηπουρικής. Ανακάλυψε τα οφέλη της και εφάρμοσε τις συμβουλές για το πώς μπορείς να μεγιστοποιήσεις την αποτελεσματικότητά της για πιο υγιή φυτά.

Αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι ο κήπος σας αναπτύσσεται υγιής και ζωντανός, ένα από τα καλύτερα προϊόντα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι η μαγειρική σόδα. Έχει πολλές ευεργετικές χρήσεις όταν πρόκειται για την κηπουρική και βοηθά να διασφαλίσουμε ότι τα φυτά θα ανθίζουν. Αυτό το ισχυρό βασικό συστατικό ψησίματος είναι ένα από τα πιο ευέλικτα και οικονομικά αποδοτικά προϊόντα που σίγουρα υπάρχουν στο σπίτι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στον κήπο. 

Είτε αντιμετωπίζεις προβλήματα με παράσιτα, μυκητολογικές ασθένειες, είτε ελέγχεις τα επίπεδα pH του εδάφους, είτε απλώς προσπαθείς να προωθήσεις συνολικά την υγιέστερη ανάπτυξη των φυτών, θα πρέπει να αποτελεί βασικό εργαλείο για την κηπουρική. Η μαγειρική σόδα είναι ένας αποτελεσματικός και ανέξοδος τρόπος για να αποτρέψεις τα τρωκτικά από το να καταστρέψουν τα φυτά σου. Για να τη χρησιμοποιήσεις, απλά ρίξτε έναν κύκλο γύρω από το κάτω μέρος των φυτών.

Κράτησε τη μαγειρική σόδα μερικά εκατοστά μακριά από τα φυτά σου. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεις ότι δεν θα πάθουν καμιά ζημιά τα φυτά, ενώ παράλληλα αποτρέπεις τα κουνέλια και άλλα τρωκτικά από το να τα κατασπαράξουν. Η μαγειρική σόδα είναι μια απλή λύση για την προστασία των φυτών σας χωρίς να χρειάζεται να βασιστείς σε δαπανηρές μεθόδους καταπολέμησης παρασίτων ή χημικές επιλογές. 

1.Σκοτώσε τα ζιζάνια

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της μαγειρικής σόδας την καθιστούν ιδανική επιλογή για τους κηπουρούς που θέλουν να διατηρήσουν τους κήπους τους απαλλαγμένους από ενοχλητικά φυτά ή ζιζάνια χωρίς να χρησιμοποιούν σκληρά χημικά. Για να τη χρησιμοποιήσεις ως ζιζανιοκτόνο, βρέξε πρώτα τα ζιζάνια-στόχους με νερό. Στη συνέχεια, πασπάλισε τα με ένα βαρύ στρώμα μαγειρικής σόδας σε μια φωτεινή, ηλιόλουστη μέρα για μέγιστο αποτέλεσμα. Βοηθά στο κάψιμο των φυτικών φύλλων και εμποδίζει τα ζιζάνια να μπορούν να λάβουν τροφή. Επιπλέον, χρησιμοποίησε τη μαγειρική σόδα ως αποτελεσματικό προφυτρωτικό ζιζανιοκτόνο για να σταματήσεις τα μικρά ζιζάνια και τους σπόρους από το να ξεφυτρώσουν στα παρτέρια του κήπου. Δοκίμασε αυτή τη μέθοδο για να απαλλαγείς από τα ζιζάνια στα μονοπάτια, τους διαδρόμους ή ακόμα και τους δρόμους.  

2.Αναζωογονητικό φυτών 

Η μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει να αναζωογονήσεις τα καταπονημένα από τη ζέστη ή άτονα φυτά. Για να φτιάξεις ένα απλό διάλυμα αναζωογόνησης, ανάμειξε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι Epsom σε 1 γαλόνι νερό στην συνέχεια αποθηκεύστε το μείγμα σε ένα αεροστεγές δοχείο. Όταν θελήσεις να χρησιμοποιήσεις το διάλυμα, συνδύασε 1/4 φλιτζανιού του μείγματος με 4 φλιτζάνια νερό και εφάρμοσε το απευθείας στα φυτά σου μία φορά το μήνα και δες τα φυτά να ζωντανεύουν. Αυτή η αναλογία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα τριαντάφυλλα. 

 3.Έλεγχος οσμών

Η μαγειρική σόδα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τον έλεγχο των οσμών γιατί Απορροφά την υγρασία και εξουδετερώνει τις οσμές. Για να τη χρησιμοποιήσεις, απλά πασπάλισε την πάνω από το χώμα και ανακάτεψε τον σωρό. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα αλκαλικό περιβάλλον που εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων που προκαλούν οσμές. Εναλλακτικά, πρόσθεσε μια κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό και ρίξτο πάνω από το χώμα.

4.Αποτροπή και έλεγχος ασθενειών  

Χρησιμοποίησε αυτό το φυσικό μυκητοκτόνο για να προλάβεις ή και να θεραπεύσεις μυκητολογικές μολύνσεις όπως το ωίδιο, η κηλίδα των φύλλων και η μαύρη κηλίδα. Η μαγειρική σόδα λειτουργεί αλλάζοντας το επίπεδο pH της επιφάνειας των φύλλων, καθιστώντας δύσκολη την επιβίωση των μυκήτων που προκαλούν ασθένειες. 

https://youtube.com/watch?v=Ih6w1P7x3AY%3Ffeature%3Doembed

Για να το χρησιμοποιήσεις στα φυτά, αναμείξτε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα με ένα λίτρο νερό και μερικές σταγόνες ήπιο σαπούνι πιάτων σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ψέκασε αυτό το μείγμα στις προσβεβλημένες περιοχές και επανάλαβε την εφαρμογή μετά από μια βροχερή μέρα ή μέχρι να δεις βελτίωση.Μην το εφαρμόζετε πολύ έντονα, διαφορετικά μπορεί να προκληθεί έγκαυμα στα φύλλα.   

5.Απαλλαγή από παράσιτα 

Χρησιμοποίησε μαγειρική σόδα για να απαλλαγείς από μυρμήγκια, γυμνοσάλιαγκες, σαλιγκάρια και άλλα έντομα που τρέφονται από τα φυτά. Λειτουργεί δημιουργώντας ένα αλκαλικό περιβάλλον στο οποίο τα παράσιτα βρίσκουν δυσμενές.

μαγειρικη σοδα

Για τους γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια, μπορείς απλά να πασπαλίζεις μαγειρική σόδα γύρω από τα φυτά χρησιμοποιώντας ένα κόσκινο. Μπορείς επίσης να αναμείξεις 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα με 1/3 φλιτζανιού λάδι μουστάρδας για να δημιουργήσεις ένα σπρέι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό το μείγμα γύρω από τα μονοπάτια και γύρω από τα φυτά για να τα προστατέψεις. Απλά φρόντισε να μην ψεκάσεις απευθείας τα φυτά και χρησιμοποίησε το μόνο στο περιβάλλον έδαφος. 

6.Μείωση της οξύτητας του εδάφους 

Όταν προστίθεται στο έδαφος, η μαγειρική σόδα αυξάνει το επίπεδο pH του, καθιστώντας το πιο ουδέτερο ή αλκαλικό. Βοηθά στην εξισορρόπηση των υπερβολικά όξινων εδαφών και τα καθιστά πιο φιλόξενα για τα φυτά που ευδοκιμούν σε ουδέτερα ή ελαφρώς αλκαλικά περιβάλλοντα. 

Για να τη χρησιμοποιήσεις για το σκοπό αυτό, απλά πασπάλισε μια χούφτα στην επιφάνεια του εδάφους και δούλεψε την ελαφρά μέσα στην κορυφή ή δύο εκατοστών βάθους στο χώμα. Στη συνέχεια, πότισε τα φυτά ως συνήθως και άφησε τα να επωφεληθούν από το βελτιωμένο περιβάλλον.

Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείς μαγειρική σόδα σε όλους τους τύπους φυτών. Για παράδειγμα, τα φυτά που αγαπούν τα οξέα, όπως οι αζαλέες, τα ροδόδεντρα ή τα βατόμουρα, υποφέρουν εάν το επίπεδο pH του εδάφους αυξηθεί πολύ πάνω από το ουδέτερο. Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις αυτό το βασικό προϊόν της κουζίνας για να μειώσεις την οξύτητα του εδάφους, δοκίμασε πρώτα το έδαφος. 

Διάβασε επίσης:

Προστάτεψε την τριανταφυλλιά σου έγκαιρα από αυτές τις 7 ασθένειες

Όπως συμβαίνει με όλα τα φυτά, τα τριαντάφυλλα μπορούν να υποκύψουν σε πολλές ασθένειες και παράσιτα. Δυστυχώς, υπάρχουν κοινές ασθένειες που στοχεύουν αυτούς τους εξαιρετικά δημοφιλείς ανθοφόρους θάμνους, οι οποίοι μπορεί να κάνουν τα φυτά να υποφέρουν και να μας στερήσουν τα εκπληκτικά λουλούδια τους. Οι μαύρες κηλίδες, το ωίδιο, η σκουριά, ο καρκίνος και ο βοτρύτης μπορούν γρήγορα να προκαλέσουν ζημιά. Καλό είναι  να μπορούμε να αναγνωρίσουμε έγκαιρα τα σημάδια αυτών των ασθενειών, καθώς η άμεση δράση μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατέψουμε τα πολύτιμα τριαντάφυλλά μας.

Πώς να προστατέψεις τις τριανταφυλλιές από τις 7 μεγαλύτερες ασθένειές τους

Το homesandgardens.com αναφέρει ότι υπάρχουν πολλές ασθένειες που μπορεί να χτυπήσουν τους θάμνους τριανταφυλλιάς και το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να είμαστε σε εγρήγορση και να προσέχουμε για τα συμπτώματα. Πολλά από τα συμπτώματα θα είναι πρώτα ορατά στα φύλλα ή τους μίσχους των τριαντάφυλλων. Η Benita Middleton, επικεφαλής κηπουρός στο Benita’s Garden Services, συνιστά ότι οι τακτικές επιθεωρήσεις σε συνδυασμό με «άμεση δράση στα πρώτα σημάδια προβλήματος» μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση πολλών από τις πιο κοινές ασθένειες των τριαντάφυλλων.

Δες εδώ πώς θα σώσεις την τριανταφυλλιά