Μυζηθροπιτάκια – Με γλυκιά μυζήθρα

μαλεβυζώτικα μυζηθροπιτάκια.
Είναι γλύκισμα, γίνονται με γλυκιά μυζήθρα που αρωματίζεται άλλοτε με κανέλα

Από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά γλυκά του νησιού, τα μυζηθροπιτάκια δεν υπάρχει επισκέπτης που να μην τα δοκιμάσει.Τα φτιάχνουμε πολύ συχνά της Τυρινής και μετά το Πάσχα που βρίσκουμε εύκολα μυζήθρα. Με το που ανοίγει το Τριώδιο, στην Κρήτη ξεκινά η εποχή της μυζηθρόπιτας. Όχι δηλαδή ότι τον υπόλοιπο χρόνο – όταν υπάρχει μυζήθρα- δεν τα τιμούμε. Μυζηθρόπιτες πολλών λογιών με διάφορα τυριά, από την Ανατολή ως τη Δύση της Κρήτης!

Μυζηθροπιτάκια είναι τα πιο κλασικά, είναι αυτά που φέρνει κανείς στο νου του όταν ακούει τη λέξη Κρητη. Είναι γλύκισμα, γίνονται με γλυκιά μυζήθρα που αρωματίζεται άλλοτε με κανέλα και άλλοτε με αβάρσαμο (σε πιό σύγχρονες εκδοχές και με ξύσμα λεμονιού αλλα και με μαστίχα).

Σερβίρονται με μέλι ή με αχνοζάχαρη και με τη συνοδεία της ρακής… Δεν νοείται Τσικνοπέμπτη ή Μεγάλη Αποκρά χωρίς μυζηθροπιτάκια!

Υλικά

Α.Ζύμη

1 κούπα χλιαρό νερό
½ κούπα λάδι
25 γραμμάρια ρακή (1 Ρακοπότηρο )
15 γραμμάρια λεμόνι (Χυμό ενός μέτριου λεμονιού)
Μισό κουταλάκι αλάτι
Περίπου 4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( και λίγο ακόμη για το άνοιγμα του φύλλου)

Β.Γέμιση
Και στις δύο εκδοχές η ποσότητα της ζάχαρης είναι ενδεικτική. Μπορούμε να μη βάλουμε καθόλου (και να τα γλυκάνουμε στο σερβίρισμα), ή να την αντικαταστήσουμε με μέλι.
1η εκδοχή:
1 κιλό γλυκιά μυζήθρα
2-3 κουταλιές ζάχαρη
1-2 αυγά (ανάλογα με το πόσο υδαρής είναι η μυζήθρα. Μπορούμε να βάλουμε 1 κρόκο και ένα ολόκληρο ή μόνο τους κρόκους)
1 κουταλάκι κανέλα
3-4 κουταλιές αβάρσαμο ψιλοκομένο (προαιρετικά)

Γ.Τηγάνισμα και γαρνίρισμα:
1 -1,5 κούπα ελαιόλαδο
Μέλι ή πετιμέζι ή αχνοζάχαρη ή κοινή ζάχαρη
Κανέλα

Εκτέλεση

Με έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1-2 χιλ., πασπαλίζοντας με αλεύρι για να μην κολλάει.

Με ένα κουπ-πατ ή ένα ποτήρι, κόβουμε στρογγυλούς δίσκους διαμέτρου 7-8 εκ.

Μοιράζουμε τη γέμιση στους δίσκους με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού και τους διπλώνουμε στη μέση δημιουργώντας μισοφέγγαρα.

Με ένα πιρούνι πιέζουμε καλά την ένωση, ώστε να μην ανοίξουν τα μυζηθροπιτάκια κατά το τηγάνισμα. Σε περίπτωση που δεν κολλάει το ζυμάρι στην ένωση, αλείφουμε με λίγο νερό και πιέζουμε με το πιρούνι.

Βάζουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι να κάψει, και τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα.

Τα στραγγίζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε με μέλι.