Πώς να καταπολεμήσετε τη νόσο την ψώρα της πατάτας

Πώς να καταπολεμήσετε τη νόσο της ψώρας της πατάτας
Πώς να καταπολεμήσετε τη νόσο της ψώρας της πατάτας

Η νόσος των φυτών ψώρα της πατάτας πήρε το όνομά της από τις κηλιδώδεις βλάβες που αφήνει στους κονδύλους των φυτών πατάτας που ταλαιπωρεί. Καλλιέργειες που έχουν προσβληθεί από ψώρα πατάτας έχουν ως αποτέλεσμα απώλεια κερδών για τους αγρότες που καλλιεργούν τις πατάτες τους για να πουλήσουν.

Δεν υπάρχει τρόπος να θεραπεύσετε πλήρως την ψώρα της πατάτας , αλλά υπάρχουν τρόποι για την πρόληψη ή τον έλεγχο της ασθένειας και την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσής της.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε την ψώρα της πατάτας εάν εμφανίζεται στα φυτά σας, καθώς και πώς να αποτρέψετε την ασθένεια και να την αντιμετωπίσετε εάν εμφανιστεί.

Η ψώρα της πατάτας ονομάζεται επίσης κοινή ψώρα και ιρλανδική ψώρα πατάτας και προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Streptomyces scabies και άλλα βακτήρια Streptomyces που μεταδίδονται στο έδαφος.

Η ασθένεια εξαπλώνεται μέσω του εδάφους, μέσω του νερού, σε νηματώδεις ή έντομα και σε σπόρια που συνδέονται με σπόρους. Εάν η κοπριά λαμβάνεται από ζώα που έχουν καταναλώσει το βακτήριο Streptomyces, η κοπριά μπορεί επίσης να μεταδώσει την ασθένεια όταν εφαρμόζεται στα χωράφια.

Τα βακτήρια εισέρχονται στις πατάτες που μολύνουν από τα ανοίγματα που δημιουργούνται από πληγές ή φακές. Μέσα στην πατάτα, τα βακτήρια απελευθερώνουν μια τοξίνη που προκαλεί κυτταρικό θάνατο.
Τα κύτταρα που πεθαίνουν παράγουν φελώδη κύτταρα που κινούνται προς τα έξω, αφήνοντας βλάβες στο δέρμα της πατάτας. Οι βλάβες θα εξαπλωθούν και θα μεγαλώσουν καθώς δημιουργούνται περισσότερα από τα κύτταρα του φελλού και η ασθένεια εξελίσσεται.
Όσο νωρίτερα στον κύκλο ανάπτυξης τους μολυνθούν οι πατάτες, τόσο πιο βαθιές θα είναι οι βλάβες τους.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΨΩΡΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ
Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ψώρα της πατάτας μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση της νόσου εάν εμφανιστεί στον κήπο σας.

Το κύριο σύμπτωμα είναι οι βλάβες που εμφανίζονται στους κονδύλους, οι οποίες μπορεί να είναι ανυψωμένες, με κουκούτσι ή μόνο επιφανειακές και θα είναι είτε καφέ είτε μαύρες. Τα στελέχη και τα στόλωνα που αναπτύσσονται υπόγεια μπορούν επίσης να εμφανίσουν βλάβες που κυμαίνονται σε σκιά από καστανή έως καφέ.

Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ των καλλιεργειών που έχουν μολυνθεί με ψώρα πατάτας και εκείνων που έχουν μολυνθεί με ψώρα σε σκόνη.

Ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι για την ακριβή ασθένεια που έχουν προσβληθεί τα φυτά σας είναι να αποθηκεύσετε δείγματα και να τα στείλετε στο τοπικό γραφείο γεωργικής επέκτασης για να εξεταστούν. Μπορείτε να αναζητήσετε το γραφείο επέκτασης της κομητείας σας χρησιμοποιώντας αυτόν τον χάρτη από το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών για τα φυτοφάρμακα .

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΨΩΡΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ
Η ψώρα της πατάτας ευδοκιμεί όταν η υγρασία του εδάφους είναι χαμηλή (65 έως 70 τοις εκατό ή χαμηλότερη) τη στιγμή της έναρξης του κονδύλου. Για να αποτρέψετε την ψώρα της πατάτας, αυξήστε την υγρασία του εδάφους ώστε να πέσει μεταξύ 80 και 85 τοις εκατό όταν ξεκινούν οι κόνδυλοι και διατηρήστε την υγρασία σε αυτό το επίπεδο έως ότου οι πατάτες μεγαλώσουν μεταξύ μιας ίντσας και μιας ίντσας και μισής ίντσας.

Η αμειψισπορά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ψώρας της πατάτας όταν οι καλλιέργειες πατάτας ακολουθούνται από καλλιέργειες πράσινης κοπριάς, όπως το φαγόπυρο, η ελαιοκράμβη, το κεχρί, η βρώμη και η σίκαλη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κοπριά των ζώων αυξάνει και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψώρας πατάτας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κοπριά των ζώων μπορεί να προκαλέσει περισσότερες κρούσματα ψώρας πατάτας όταν το επίπεδο pH του εδάφους είναι υψηλό.
Στην αγορά διατίθενται ποικιλίες πατάτας ανθεκτικές στην ψώρα.

Η επιλογή να καλλιεργήσετε πατάτες ανθεκτικές στην ψώρα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να αντιμετωπίσετε μια μόλυνση από ψώρα πατάτας. Οι δημοφιλείς ανθεκτικές ποικιλίες πατάτας περιλαμβάνουν το Atlantic, το Dark Red Norland, το Kennebec, το Norchip και το Superior.

Το αλκαλικό έδαφος αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης από ψώρα πατάτας και επίσης αυξάνει τη σοβαρότητα της νόσου. Για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από ψώρα πατάτας ή να μειώσουν τη σοβαρότητά της, οι κηπουροί θα πρέπει να εργαστούν για να διατηρήσουν το επίπεδο pH του εδάφους τους κάτω από 5,5.
Μπορείτε να μειώσετε το επίπεδο pH του εδάφους σας με εφαρμογές θείου ή λιπασμάτων που σχηματίζουν οξύ.
Η υψηλή αναλογία ασβεστίου προς φώσφορο στο έδαφος αυξάνει τον κίνδυνο να κολλήσουν οι πατάτες ψώρα πατάτας. Η προσθήκη περισσότερου φωσφόρου ή η ελαχιστοποίηση του ασβεστίου στο έδαφος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης των καλλιεργειών σας από ψώρα πατάτας.

Εξετάστε τους σπόρους πατάτας σας ενώ τους φυτεύετε και μην φυτέψετε κομμάτια που δείχνουν σημάδια ψώρας πατάτας. Αν και οι σπόροι πατάτας μπορεί να έχουν υποβληθεί σε θεραπεία κατά της ψώρας της πατάτας, δεν είναι εγγυημένο ότι είναι απαλλαγμένοι από την ασθένεια.

Διατηρήστε την περιοχή όπου αναπτύσσονται οι πατάτες καθώς και την περιοχή γύρω από τις πατάτες απαλλαγμένα από επεμβατικά ζιζάνια, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό ξενιστή για την ψώρα της πατάτας.

Αν και δεν υπάρχει καμία θεραπεία για τη θεραπεία της ψώρας της πατάτας, οι περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί έλεγχοι που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του κινδύνου της νόσου.

Και εξοικειώνοντας τον εαυτό σας με τα συμπτώματα και την εξέλιξη της νόσου, αυξάνετε τις πιθανότητες να κολλήσετε μια λοίμωξη νωρίς, καθιστώντας ευκολότερη τη θεραπεία, ώστε να ελαχιστοποιήσετε την εξάπλωσή της.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισθάνεστε αβοήθητοι ενάντια στην ψώρα της πατάτας, όταν υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε και να ελέγξετε την ασθένεια.

Της Erin Marissa Russell

gardeningchannel.com