Ολοένα και περισσότερο πυκνώνουν οι φωνές προς την κυβέρνηση για την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης της αμπελουργίας και ιδιαίτερα των οινοσταφύλων στη χώρα
Ολοένα και περισσότερο πυκνώνουν οι φωνές προς την κυβέρνηση για την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης της αμπελουργίας και ιδιαίτερα των οινοσταφύλων στη χώρα, με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) να έρχεται και να ενώνει και αυτή τις δυνάμεις της με τους άλλους – εμπλεκόμενους – αγροτικούς φορείς, προς αυτή την κατεύθυνση.
Έτσι, αφού εξέτασε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα οικονομικής στήριξης των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων οινοποιήσιμων σταφυλιών, που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τις συνεχείς κρίσεις (δημοσιονομική – ΕΦΚ κρασιού, υγειονομική, ακρίβεια και ενεργειακή), ανακοίνωσε πως θεωρεί αναγκαία και επιβεβλημένη την ικανοποίηση αντίστοιχου αιτήματος της ΚΕΟΣΟΕ προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αμπελοκαλλιέργεια, που οικονομικά βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Η ΕΘΕΑΣ, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, «θεωρεί ότι ο κλάδος της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα της αγροτικής, κατ’ επέκτασιν και της εθνικής οικονομίας, που οφείλει η πολιτική ηγεσία να διασώσει, ώστε να συνεχιστεί η οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα των παραγωγών, των μεταποιητικών και οινοποιητικών επιχειρήσεων.
Σημειώνουμε ότι η αμπελοκαλλιέργεια έχει ιστορία χιλιάδων ετών στη χώρα μας και ουδείς δικαιούται να την αφήσει στην πλήρη κατάρρευση, στην οποία, πολύ σωστά εξηγεί η ΚΕΟΣΟΕ, με μαθηματική ακρίβεια θα καταλήξει, αν άμεσα δε ληφθούν οι αποφάσεις εκείνες που ο κλάδος υποδεικνύει».
Τέλος, η ΕΘΕΑΣ δηλώνει ότι συμπαρατάσσεται πλήρως στην προσπάθεια ανάκαμψης του κλάδου και προς αυτή την κατεύθυνση είναι έτοιμη να συμβάλει όπου και όπως της ζητηθεί.
Κρίσιμη περίοδος
Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετική επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο έχει εκδώσει και η διοίκηση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός πως «ο τομέας της αμπελοκαλλιέργειας σταφυλιών οινοποιίας στη χώρα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο».
Αναλυτικότερα, η ΕΔΟΑΟ αναφέρει τα εξής: «Μετά τις αλληλοδιάδοχες κρίσεις, της δημοσιονομικής που επέβαλε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, και της πανδημίας Covid-19 που συρρίκνωσε τις εμπορικές δραστηριότητες ειδικά στην εστίαση και τον τουρισμό, η ενεργειακή κρίση επιδρά πολλαπλασιαστικά, εκτινάσσοντας το κόστος καλλιέργειας σε επίπεδα που καθιστούν την αμπελοκαλλιέργεια οικονομικά ασύμφορη.
Η λειτουργία της αγοράς οίνου, που βρίσκεται σε χρόνια απορρύθμιση και δε λειτουργεί με όρους υγιούς ανταγωνισμού, έχει σαν διαχρονικό αποτέλεσμα τη συμπίεση των τιμών εξαγοράς της πρώτης ύλης, με επακόλουθο οι αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις οινοσταφύλων να έχουν καταστεί ζημιογόνες.
Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των φορέων, η Πολιτεία δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για μέτρα στήριξης των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, όπως καλώς έπραξε για το σύνολο σχεδόν των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, και είναι κρίσιμο για την οικονομική επιβίωση του αμπελουργικού πληθυσμού να ληφθούν επειγόντως μέτρα στήριξης τώρα, πριν την επέλευση απρόβλεπτων καταστάσεων.
Στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., ο υπουργός ΑΑΤρ. αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί, όμως η ενίσχυση μόνο μιας μικρής συγκριτικά μερίδας (μέλη Αναγνωρισμένων Οργανώσεων Παραγωγών που υλοποιούν επιχειρησιακά προγράμματα το έτος 2022 και εφαρμόζουν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον) και ο αποκλεισμός της μεγάλης πλειοψηφίας από μέτρα στήριξης δε λύνει το πρόβλημα. Οι μεγάλες οινοπαραγωγικές περιοχές μένουν στη συντριπτική πλειοψηφία εκτός μέτρων, ενώ έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη επιβάρυνση. Θεωρούμε ότι είναι αποτελεσματικότερο να αναζητηθεί συνολική λύση για τον κλάδο, χωρίς διαιρέσεις και αποκλεισμούς», καταλήγει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου.
Το οινοποιείο της ΕΑΣΗ
Σε ολόκληρη τη χώρα, εξάλλου, οι συνεταιριστικές οργανώσεις που ασχολούνται με το κρασί καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να σταθούν στα πόδια τους και να καταφέρουν να δώσουν ώθηση στα προϊόντα τους, στηρίζοντας και τους αμπελουργούς.
Έτσι, από τα τέλη Μαΐου, στο Ηράκλειο, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου εγκαινίασε, παρουσία πλήθους κόσμου, τον επισκέψιμο χώρο του οινοποιείου της στην Παλιανή, ώστε από τώρα και μετά να φιλοξενούνται εκεί διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες με αντικείμενο το κρητικό κρασί.
Στο περιθώριο των εγκαινίων, μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, αποκάλυψε σε δηλώσεις του: «Ήδη συζητάμε με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού! Τα κρασιά μας έχουν ξεκινήσει σιγά-σιγά και μπαίνουν στην τοπική αγορά και έχουμε στο μέλλον στοχευμένες ενέργειες για την εξαγωγή τους».
Το οινοποιείο διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, μια μοναδική μονάδα εμφιάλωσης και τεράστιες δυνατότητες. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΑΣΗ, πρόκειται για μια προσπάθεια επανεκκίνησης και για μια δυναμική αφετηρία της Ένωσης, που βάζει πλώρη για όλο και υψηλότερους στόχους. Στέκεται στο πλευρό των σταφυλοπαραγωγών και προσφέρει θέσεις εργασίας.
«Είναι ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο», σημείωσε χαρακτηριστικά στα πλαίσια των εγκαινίων ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ, Σταύρος Γαβαλάς. «Η δυναμικότητά του ξεπερνάει τους 7.000 τόνους. Έχει μια πλήρη καθετοποιημένη γραμμή τυποποίησης, εμφιάλωσης και παραλαβής, με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην Κρήτη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Παύλος Σατολιάς, που ήταν παρών, δήλωσε τα εξής: «Θέλαμε κι εμείς ως ΕΘΕΑΣ να δώσουμε το έναυσμα της επανεκκίνησης της Ένωσης Ηρακλείου, που ανήκει στους κορυφαίους συνεταιρισμούς της χώρας, μέσα από ένα οινοποιείο υπερσύγχρονο, με τεράστιες δυνατότητες. Από τα λίγα της χώρας. Και με μια ποιότητα κρασιού που είναι αποδεδειγμένη, βάσει και των τελευταίων βραβεύσεων που έχει πάρει. Η ΕΑΣΗ, λοιπόν, προχωρά στην ικανοποίηση αυτού του σκοπού, να παρεμβαίνει για τους αγρότες της. Και αυτό γίνεται μέσα από το οινοποιείο».
Τεράστιο το ενδιαφέρον για την αναμπέλωση
Στο μεταξύ, να υπενθυμίσουμε ότι αύριο Παρασκευή 5 Αυγούστου, ολοκληρώνεται η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων ενδιαφέροντος των αμπελουργών με αποδέκτη την ΕΑΣΗ. Ένα πρόγραμμα το οποίο και θα χρηματοδοτηθεί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι αμπελουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να εκριζώσουν το αμπέλι τους και να το αντικαταστήσουν ακόμα και με άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, η οποία και αποτελεί τον φορέα για την υλοποίηση της νέας αναμπέλωσης στην Κρήτη, «ενημερώνουμε τους παραγωγούς του νομού Ηρακλείου που εκμεταλλεύονται αμπελουργικές εκτάσεις και ενδιαφέρονται να τις εντάξουν στο Πρόγραμμα Αναμπέλωσης (Ταμείο Ανάκαμψης), να προσέρχονται στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου, λ. 62 Μαρτύρων 146, και στα Υποκαταστήματά της σε Καστέλι, Αρκαλοχώρι, Πύργο και Αρχάνες, από την Πέμπτη 28 Ιουλίου έως την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022. Πληροφορίες δίνονται στο τηλέφωνο 2810/378.180».
Μάλιστα, όπως γράψαμε και στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας μας, τουλάχιστον 3.000 στρέμματα είχαν ενταχθεί ως την ώρα εκείνη, από δεκάδες αμπελουργούς. Θα ακολουθήσει η αποστολή των στοιχείων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που έχει αναλάβει τη σχετική μελέτη, η οποία και θα υποβληθεί στη συνέχεια προς τα αρμόδια υπουργεία της κυβέρνησης. Η πρώτη δόση της ενίσχυσης για κάθε παραγωγό αναμένεται να έχει δοθεί πριν από τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς.
Διευκρινίζεται ότι οι αμπελουργοί που καταθέτουν αίτηση πρέπει να έχουν στην ΕΑΣΗ κάνει πέρυσι την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους. Διαφορετικά, για να ενταχθούν, θα πρέπει να τα μεταφέρουν πίσω στην ΕΑΣΗ με μία απλή κίνηση που μπορεί να γίνει αυτόματα από τους αρμόδιους υπαλλήλους της οργάνωσης. Ο λόγος είναι ότι η ΕΑΣΗ θα πρέπει να καταθέσει εγγυητική επιστολή στο όνομά τους και επομένως να ελέγξει τα αμπελοτεμάχιά τους για τα οποία γίνεται η αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα αναμπέλωσης.